Kolon ve mide karsinomlarında satb2 ekspresyonu ve prognostik parametrelerle ilişkisi
Immunohistochemical ekspression of satb2 and relationship between prognostic parameters in patient with colorectal and gastric carcinoma
  1. Tez No: 537545
  2. Yazar: VİLDAN ELİBOL
  3. Danışmanlar: UZMAN SEVİNÇ HALLAÇ KESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Colorectal Carcinoma, Gastric Carcinoma, SATB2, Diagnostic Marker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal ve gastrik adenokarsinomlar, primeri bilinmeyen karsinomlar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Moleküler yolakları ve hedefe yönelik tedavi seçenekleri farklılık gösteren bu iki organ adenokarsinomları, morfolojik benzer özellikler sergilediğinden, mide ve kolon kökeni gösterebilmek için immünohistokimyasal belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla kullanılmak üzere araştırılan belirteçlerden SATB2 (Special AT-rich binding protein 2) 2q32-33 kromozomda lokalize iskelet gelişiminde, osteoblastik ve kortikal nöron diferansiyasyonunda önemli olan transkripsiyon düzenleyici faktördür. Çalışmamızda SATB2'nin, kolon ve mide adenokarsinomlarında ekspresyon farkını gözlemleyerek primeri bilinmeyen tümörlerde kolon ya da mide kökenini tespit etmedeki etkinliğini değerlendirmeyi, ayrıca kolon ve midenin histolojik alt tipleri ve prognostik parametreleri ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği'nde 2013-2016 yılları arasında tanı almış kolon ve mide adenokarsinomları dâhil edildi. İmmünhistokimyasal inceleme için tümörü en iyi örnekleyen formalin tespitli, parafine gömülü dokulardan hazırlanan 4 mikron kalınlıktaki kesitlere SATB2 antikoru uygulandı. Boyanma yoğunluğu ve yaygınlığı skorlanarak toplam değer >3 olan tümörler SATB2 pozitif olarak değerlendirildi. Tümörlerin lokalizasyonu, invazyon derinliği, diferansiyasyonu müsinöz ve nöroendokrin farklılaşma durumları, taşlı yüzük komponenti varlığı, perinöral ve lenfovasküler invazyon, metastatik lenf nodu sayısı ile SATB2 ekspresyon değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 183 kolorektal karsinom ve 176 gastrik karsinom materyali alındı. Yoğunluk ve yaygınlık oranlarına bağlı olarak hesaplanan toplam skora göre 183 kolon adenokarsinomunun 172 (%94)'sinde ve 176 mide adenokarsinomunun 30 (%17)'unda SATB2 pozitif olarak gözlendi. Kolonda boyanma oranı, mideye göre çok daha yüksekti (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal and gastric carcinomas that most common tumor and in a substantial proportion of tumors with newly diagnosed malignancy may be as carcinoma of primer unknown. İmmunohistochemical markers is often used to help delineate the primer site of origin because morphologic features are not organ site specific unlike molecular mechnanisms underlying carsinogenesis and the selection of appropriate systemic chemotherapy or targeted agents is so different for this organ tumors. SATB2 (Special AT-rich Binding Protein 2) is a a nuclear matrix-associated transcription factor which is necessary in skeletal development, neural and osteoblastic diferentiation. We aimed in this study to investigate the difference of immunohistochemical expression of SATB2 and relationship between prognostic parameters in patients with colorectal and gastric carinoma. Materials and methods: In SBU Kartal Dr.Lütfi Kırdar Training and Research Hospital Pathology Clinic diagnosed as colorectal and gastric carcinoma between 2013-2016 years were included in this study. For immunhistochemical examination, sections of best sampled tumor with formalin fixation of 4 um thickness from praffin-embedded tissue were used. Conclusively, SATB2 antibody was administered to tumor tissues. Intensity and fraction of staining of tumor cells was scored and total score >3 is recorded positive. Tumor size, localization, invasion dept, differantion, musinous and neuroendocrine differantion, presence of signet ring cell component, perineural and lymphovascular invasion and lymph-node metastases status were re-examined and recorded. Existing data of staining and prognostic parameters were statistically compared. Result: 183 colorectal and 176 gastric carcinoma included in this study. %94 percentage in colon is statistically higher than %17 of stomach (p0,05). There was also significant difference in cases carcinoma with signet cell component. Conclusions: There was significant difference between SATB2 expression of colorectal and gastric adenocarcinoma as a result, SATB2 can be a useful diagnostic marker for gastric and colonic origin in primer carcinoma of unknown site