Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran akut koroner sendrom için düşük riskli hastalarda major istenmeyen kardiyak olayların değerlendirilmesinde heart skorunun yeri
The role of heart score investigating major adverse cardiac events of chest pain patients at low risk for acute coronary syndrome in emergency department
  1. Tez No: 537544
  2. Yazar: BURCU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, HEART skoru, risk sınıflaması, Chest pain, HEART score, risk stratifying
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; acil servise göğüs ağrısı ile başvuran ve HEART skoru 0-3 olan hastalarda, taburculuktan sonraki 6 hafta içerisinde görülen major istenmeyen kardiyak olay gelişme sıklığını ve akut koroner sendrom için düşük riskli hasta grubunda, acil servisten taburculuğa karar vermede, HEART skorunun yerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma; prospektif, klinik ve gözlemsel bir çalışmadır. 18.12.2018-19.01.2019 tarihleri arasında; göğüs ağrısı şikayeti ile, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, 420 hastadan HEART skoru 0-3 olan 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 200 hastanın 199' u (% 99.5) acil servisten taburcu edildi, 1 hasta (% 0.5) ise anstabil anjina pektoris ön tanısı ile koroner yoğun bakım ünitesine sevk edildi. Acil servisten taburcu olan 199 hastadan 3'üne (% 1.5) anjiografi yapıldı. 1 hastaya (% 0.5) anjiografi önerildi, ancak hasta kabul etmedi. Anjiografi yapılan hastaların birinde koroner arter hastalığı tespit edildi, ancak stent uygulanmadı. 2 hastada ise anjiografi sonucu normal geldi. Çalışmaya dahil edilen 200 hastanın hiçbirinde (% 0), 6 haftalık süre sonunda, major istenmeyen kardiyak olay gelişmedi. Sonuç: HEART skoru; göğüs ağrısı ile acil servise başvuran ve akut koroner sendrom için düşük riskli olan hastaların, acil servisten taburculuğuna karar verme sürecinde acil servis hekimine yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study is to investigate incidence of major adverse cardiac events during six week period after discharge of patients with chest pain from emergency department and of whom HEART score is 0-3; and also usability of HEART score to determine discharge of patients at low risk for acute coronary syndrome from emergency department. Material and Method: This study is prospective, clinical and observational. 200 of 420 patients included, of whom HEART score is 0-3, admitted with chest pain to the emergency department of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 12.18.2018 and 01.19.2019. Results: 199 of 200 patients (99.5%) were discharged from emergency department. 1 of 200 (0.5%) was transported to the coronary intensive care unit as unstable angina pectoris. Angiography was performed in 3 of 199 patients (1.5%) discharged from emergency department and suggested for 1 patient (0.5%) but the patient did not accept. 1 of 3 patients of whom angiography performed was diagnosed as coronary artery disease. Angiography result was normal for other 2 patients. None of 200 patients (0%) had major adverse cardiac event during 6 week period after discharge from emergency department. Conclusion: HEART score may guide to emergency physician for discharge of patients with chest pain and at low risk for acute coronary syndrome from emergency department.