Obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde geleneksel ve tamamlayıcı tedavi kullanımı
Traditional and complementary therapy use in i̇ndividuals with obstructive pulmonary disease
- Tez No: 537547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp, Astım, KOAH, Traditional and complementary therapy, Asthma, COPD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
DOĞAN, E. Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi kullanımı. S.B. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Kliniği Uzmanlık Tezi, Ankara 2019. Giriş ve Amaç:Astım ve KOAH dünyada ve ülkemizde prevalansı giderek artan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Günümüzde astım ve KOAH tedavisinde kullanılan medikal tedavinin hastalığın progresyonunu tamamen engelleyememesi nedeniyle hastalar bilimsel tedavi dışı alternatif yöntemlere başvurabilmektedirler. Ülkemizde de tüm dünya ülkelerindekine benzer oranda geleneksel ve tamamlayıcı tıp(GTT) yöntemlerinin kullanım oranı giderek artmaktadır. Prevalansı yüksek birer hastalık olmalarına rağmen astım ve KOAH olan bireylerde GTT kullanımına dair ülkemizde yapılmış az sayıda araştırma bulunmaktadır. Biz de bu çalışmada; hastanemize başvuran astım ve KOAH olan bireylerde GTT kullanma sıklığını, kullanılan yöntemleri, GTT yöntemlerine başvurma nedenlerini, GTT kullanımının hastaların sosyodemografik verileri, medikal tedavileri ve hastalık özellikleri ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; 01.07.2018-30.10.2018 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran en az 6 ay öncesinde astım veya KOAH tanısı almış 212 hasta dahil edilerek yapıldı. Hastalara sosyodemografik veriler, GTT yöntemleri kullanımı ve GTT kullanımını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla hazırlanan anket formu yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır.İsGTTistiksel analizler SPSS versiyon 20.0 paket programı kullanarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda astım hastalarının %68,5'i, KOAH hastalarının %57,3'ünün en az bir GTT yöntemi kullandığı belirlendi. En fazla tercih edilen GTT yöntemleri sırasıyla bitkisel ürünler ve hayvansal ürünlerdi. Bitkisel ürünlerden en fazla keçiboynuzu pekmezi, çörekotu ve bitkisel karışımlar kullanılırken hayvansal ürünlerden de en fazla bal, bıldırcın yumurtası ve arı poleni-sütü kullanılmıştır. Astım hastalarında yaş arttıkça GTT kullanım oranı artmıştır. Çalışan ve eğitim seviyesi yüksek astım hastalarında GTT kullanım oranı daha düşük bulunmuştur. Hastalık süresi uzun ve solunum fonksiyon testleri (SFT) değerlerinden FEV1 ve FVC'si düşük olan hastalarda GTT kullanımı daha fazlayd. Hastaların çoğunluğunun GTT yöntemlerini arkadaşları ve ailelerinden öğrendileri belirlendi ve en sık GTT yöntemlerine başvurma nedenleri ilaç etkisini artırmaktı. Hastaların yarıdan fazla GTT yönteminden fayda gördüğünü belirtirken daha az bir kısmıda başkalarınada önermişti. Sonuç: Hastalarımızın büyük bir kısmı GTT kullanımını hekimler ile paylaşmamıştır. Bu nedenle sağlık çalışanları olarak hastayı bilgilendirmek ve doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla hastalarımızın GTT kullanımı sorgulanmalıdır. Hastalarımıza GTT yöntemlerinin etki mekanizmasını, doza bağımlı olarak zararlı olabileceği, medikal tedavi ile etkileşime girebileceği, medyadaki bilgi kirliği konusunda bilgilendirilmeli ve doğru bilgiye ulaşması sağlanmalıdır. Bunun içinde sağlık çalışanlarınında GTT yöntemleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DOĞAN, E. Traditional and Complementary Therapy use in individuals with Obstructive Pulmonary Disease. Ministry of Health Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Family Medicine Clinic Dissertation, Ankara 2019. Introduction and Objectives: Obstructive pulmonary disease (OPD), prevalence of which is increasing in the world and in our country, is one of the most important chronic diseases affects the quality of life negatively. Patients can resort to non-scientific alternative treatment methods, since current medical pharmacological treatment methods used in OPD therapy cannot completely prevent the progression of the disease. In our country, likewise around the world, traditional and complementary therapy (TCT) methods usage rate is increasing. Despite the high prevalence of the disease, there are few studies performed in our country regarding the use of TCT in individuals with OPD In this study we aimed to investigate used TCT methods, the frequency of TCT use, the reasons for using TCT in OPD patients who applied to our hospital; and also sociodemographic data, medical therapies and association between disease characteristics of the patient. Material and Methods:This study was performed with the participation of 212 OPD patients (diagnosed more than six months) who were admitted to Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic from 01.07.2018 to 30.10.2018. The questionnaire form prepared to determine the sociodemographic data, the use of TCT, products and the factors affecting the use of TCT products was applied by face to face interview technique. SGTTistical analysis was performed using SPSS version 20.0 package progra Results:In our study 68,5% of asthma patients and 57,3% of COPD patients used at least one TCT method. The most preferred TCT methods were herbal products and animal products, respectively. The most commonly used herbal products were carob molasses, black cumin and herbal mixtures, while honey, quail eggs and bee polen/milk was the mostly preferred animal products. As the age increases, the rate of TCT use increases in asthma patients. The higher education level was associated with the lower rate of TCT use in asthma patients. The use of TCT was higher in non-working asthma patients than working asthma patients. The rate of TCT use was higher in patients with longer duration of disease. Patients with lower FEV1 and FVC results in pulmonary function test (PFT) were more likely to use TCT. It was determined that the majority of the patients heard TCT methods from their friends and families, and the most common reason for applying TCT methods were to increase the drug effect. More than half of the patients reported that they benefited from the TCT method, and some of them reported that they suggested it to others. Conclusion: Most of our patients did not share their TCT usage with physicians. Therefore, the use of TCT should be questioned by healthcare professionals in order to inform the patient and to provide the patient with the accurate information. Patients should be informed regarding the mechanism of action, dose-dependent harms, medical treatment interactions of TCT methods. In addition the information pollution in media should be indicated and patients should be provided with the accurate information. Therefore, healthcare workers should also have sufficient knowledge regarding TCT methods.