Endoskopik adenoid hipertrofisi sınıflandırmalarının seröz otit takip ve tedavi yönetimindeki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the evaluation of endoscopic adenoid hypertrophy classification on the effusion with otitis media follow-up and treatment management
  1. Tez No: 537549
  2. Yazar: GÖKHAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇUKUROVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopik adenoid hipetrofisi, Efüzyonlu otitis media, Cassano –Parikh-Wornald sınıflandırmaları, Endoscopic adenoid hypertrophy, otitis media with effusion, Cassano – Parikh – Wornald classifications
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Amaç: Seröz otit yönetiminde prognozu belirleyebilmemizde endoskopik adenoid hipertrofisi sınıflandırmalarının diğerlerine üstünlükleri ve dezavantajlarının neler olduğunu tespit ederek klinisyenlere bu sınıflandırmaların kullanımı açısından yol gösterme konusunda literatüre katkıda bulunabilmektir. Çünkü otolaringologlar açısından seröz otit yönetiminde adenoid hipertrofisi sınıflandırmasında Cassano-Parikh-Wornald tarafından tanımlanan endoskopik sınıflandırma yöntemleri de kullanılmakta olup 3 yöntemin de kendi sınıflandırmalarına göre hastaya hemen cerrahi- medikal tedavi-izlem sonrası cerrahi gibi farklı önerileri bulunmaktadır. Biz bu çalışmada bu yöntemleri tek tek evrelerine göre inceledik ve seröz oiti ile adenoid hipertrofisinin ilişkisinde bu sınıflandırmaların, önerilerinin tutarlılıklarını ve buna göre de önerdikleri yaklaşımları inceledik.Bulmak istediğimiz sonuçlardan birisi de ; bu 3 sınıflama yönteminden hangisi seröz otitin adenoid hipertrofisi ile birlikteliğini daha iyi tanımlıyor ve hangisinin kullanımı klinisyenler açısından bu konuda daha iyi sonuçlar verebilir sorusuna yanıt aramaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB &BBC bölümünde yürütüldü. SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi klinik çalışmalar etik kurulu tarafından onaylanmıştır. 2018 yılında prospektif olarak yürütülmüştür. Herhangi bir yardım fonu ya da araştırma birimi tarafından maddi olarak destek alınmamış olup kliniğe ait cihaz ve ekipmanlar kullanılarak çalışma yürütülmüş ve sonlandırılmıştır. Çalışma prospektif olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Çalışmaya 6-12 yaş grubundaki effüzyonlu otitis media ve adenoid hipertrofisine sahip 32 hasta alınmıştır.Çalışmaya başlamadan önce her hastanın yasal varisinden aydınlatılmış onam alınmış olup okuma yazma bilenlere imza attırılarak, bilmeyenlere de mürekkep yardımıyla onam formuna parmak izi bastırılarak onamları alınmıştır. Her hasta ve yakınına yapılacak işlemler , muayene yöntemleri, takip süreleri, takip sonrası planlanabilecek olası durumlar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 48 hasta ile başlanmış olup ;32 hasta ile tamamlandı. EOM kliniğine sahip hastalarda 3 sınıflandırma yönetminin de farklı okuyucular tarafından değerlendirilmesi sağlandığında istatiksel olarak mükemmele yakın okuma-değerlendirme oranları saptandı. Hastaların prognozunu belirleme de 3 farklı sınıflandırma yöntemi de değerli sonuçlar vermesine rağmen seröz otiti birlikteliği ve seröz otitin sebat etmesinde adenoid hipertrofisi boyutundan çok adenoid dokusunun önemli anatomik oluşumlarla temasının önemli yer tuttuğu gözlendi. Hastaların adenoid hipertrofisi boyutları arttıkça saf ses odyometrilerinde hava kemik aralığı düzeylerinde de artış saptandı. Sonuç: EOM ve adenoid hipertrofisinin değerlendirilmesinde Cassano-Parikh-Wornald tarafından tanımlanan 3 farklı endoskopik hipertrofisi sınıflandırmasının da kullanımı faydalı bulunmuş olup fakat EOM takip-tedavi progonozunun değerlendirilmesinde adenoid hipertrofisi boyutundan ziyade adenoid dokusunun önemli anatomik oluşumlarla ilişkisi dikkate alınmalıdır. Bunu dikkate alan Parikh ve Cassano sınıflandırmalarının kullanımı tavsiye edilebilir. Çalışmanın etkinliği ve ileri öneriler açısından hastaların cerrahi sonrası daha uzun süre takip edilebileceği prospektif çalışmalara bu çalışmamız yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose:Purpose is contributing to the literature on guidance to the clinicians with respect to the usage of the classification by determining the advantages and disadvantages of the endoscopic adenoid hypertrophy classifications to others to detect the prognosis in serous otitis management. Because these 3 different classification methods are used in the classification of adenoid hypertrophy in the serous otitis management with respect to the otolaryngologist and 3 methods have different recommendations such as immediate surgery – medical treatment – surgery after observation to the patient depending on their own classifications. We assess these methods one by one in this study according to their grades and research their significant correlations with serous otitis, the consistency of their recommendations and accordingly the treatment options. One of the results we want to achieve is to search for an answer to the question of these 3 classification methods, which one detects the prognosis of serous otitis better and usage of which one can give better results on this issue with respect to the clinicians. Materials and methods: This study was conducted in the ENT & BBC department of SBU Izmir Tepecik Teaching and Research Hospital. It was approved by the clinical studies ethical board of SBU Izmir Tepecik Teaching and Research Hospital. It was conducted in 2018 prospectively. No monetary support was taken from any benevolent fund or research unit and the study was conducted and terminated by using the devices and equipment belonging to the clinic. The study was planned and applied prospectively. 32 patients were taken for the study who have otitis media and adenoid hypertrophy with effusion and who are in 6 – 12 age group. Before starting the study, informed consent was taken from the legal guardian of every patient and their consents were taken by making that the literate ones signed and, illiterate ones fingerprinted by means of ink to the consent form. Detailed information was provided to every patient and the relatives on the procedures to be applied, examination methods, monitoring periods, and the situations which may be planned after monitoring. Findings: The study was completed with 32 patients. When it is ensured that 3 classification methods are assessed by different readers for the patients having EOM clinic, the reading-assessment ratios, statistically close to perfect were determined. Even though 3 different classification methods give precious results for determining the prognosis of the patients, it was observed that the contact of the adenoid tissue with the anatomic formations has an important place in EOM more than adenoid hypertrophy dimension in the monitoring and prognosis. It was found out that air-bone gap levels increase as the adenoid hypertrophy dimensions of the patients increase. Conclusion: It is found out that usage of existing 3 endoscopic hypertrophy classifications are beneficial in the assessment of EOM and adenoid hypertrophy however the relation of the adenoid tissue with the important anatomic formations should be taken into account instead of adenoid hypertrophy dimension in the assessment of EOM monitoring – treatment prognosis. It may be recommended to use the Parikh and Cassone classifications which take this into account. Our research may be guiding for the prospective studies where the patients can be monitored for a longer period with respect to the efficiency of the study and advanced recommendations.