Çocukluk çağı alerjik rinitinde tonsil ve adenoid boyutlarının hastalığın şiddeti ve semptom skoru ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between tonsil and adenoid size anddisease severity and symptom score in childhood allergic rhinitis
- Tez No: 927687
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALİL ÇELİKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Adenoid ve Tonsil Hipertrofisi, Nazal Semptom Skoru, Allergic Rhinitis, Adenoid and Tonsil Hypertrophy, Nasal Symptom Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çocukluk Çağı Alerjik Rinitinde Tonsil ve Adenoid Boyutlarının Hastalığın Şiddeti ve Semptom Skoru ile İlişkisinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Çocuklarda adenoid hipertrofi, tonsil hipertrofisi ve adenotonsiller hipertrofinin alerjik rinit ile ilişkisi ile ilgili veriler çelişkilidir. Bu çalışmada alerjik rinitli çocuklarda adenoid ve tonsil boyutlarının hastalık üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Alerjik rinitli çocuklar endoskopik laringoskopi ile muayene edilerek adenoid ve tonsil boyutları büyüklüklerine göre evrelendi. Hastaların adenoid ve tonsil boyutlarının alerjik rinit semptom sıklığı, hastalığın şiddeti ve nazal semptom skorları üzerindeki etkisi istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alerjik rinit tanısı konulan 169 çocuk alındı. Alerjik rinitli çocukların ortanca tanı yaşı 8 yıl (min-maks; 4-16) olup 98 (%58,0) 'i erkekti. Hastaların 125 (%73,9)'inde adenoid hipertrofisi, 96 (%58,7)'sında tonsil hipertrofisi, 81 (%47,9)'inde adenotonsiller hipertrofi vardı. Persistan alerjik rinitli grupta intermitan alerjik rinitli gruba göre orta-şiddetli alerjik rinit, burun tıkanıklığı ve nazal semptom skoru daha yüksek orandaydı (Sırasıyla p=0.001, 0.008, 0.001). Hafif seyirli alerjik rinitli grupta orta-şiddetli seyirli alerjik rinitli gruba göre tanı yaşı, semptomların başlangıç yaşı daha yüksekti (sırasıyla p= 0.020, 0.020). Orta-şiddetli alerjik rinitli grupta hafif alerjik rinitli gruba göre persistan alerjik rinit, ailede atopi öyküsü, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve yüksek nazal semptom skoru daha sık saptandı (Sırasıyla p= 0.001, 0.012, 0.020, 0.015, 0.001). Adenoid hipertrofisi olan alerjik rinitli grupta adenoid hipertrofisi olmayan alerjik rinitli gruba göre persistan hastalık, orta-şiddetli hastalık, animal dander duyarlılığı, serum total IgE yüksekliği ve nazal semptom skoru yüksekliği daha yüksek orandaydı (sırasıyla p= 0.045, 0.013, 0.026, 0.010, ve 0.001). Tonsil hipertrofisi olan alerjik rinitli grupta tonsil hipertrofisi olmayan alerjik rinitli gruba göre nazal semptom skoru daha yüksekti (p= 0.007). Adenotonsiller hipertrofisi olan alerjik rinitli çocuklarda tek başına tonsiller hipertrofisi olan ya da adenoid veya tonsiller hipertrofisi olmayan alerjik rinitli çocuklara göre nazal semptom skoru daha yüksek bulundu (p=0.001). Konka düzeyinde yapılan adenoid hipertrofi evrelemesine göre gruplar karşılaştırıldığında grade C AH olan hastalarda grade A AH olan hastalara göre hastalık daha orta şiddetli serediyordu (p=0.001). Kedi epiteli duyarlılığına grade A AH olan ve grade C AH olan hastalarda grade B AH olan hastalara göre daha sık rastlandı (p=0.005). Adenoid hipertrofi evresi yüksek olan grupta daha yüksek olmak üzere (grade C> grade B> grade A) her üç grup arasında nazal semptom skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0.001). Tonsil hipertrofisi evrelemesine göre gruplar değerlendirildiğinde; Grade 2 olan hastaların nazal semptom skoru grade 1 olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p=0.001). Hastalar torus tubarius ile adenoid arasındaki ilişkiye göre evrelendiğinde; Semptomların başlangıç yaşı grade A AH olan hastalarda grade B AH olan hastalara göre daha yüksekti (p=0.044). Serum total IgE düzeyi grade B AH olan hastalarda grade A AH olan hastalara göre daha yüksekti (p=0.001). Eozinofil düzeyi grade B AH olan hastalarda grade A AH olan hastalara göre daha yüksekti (p=0.020). Grade B AH olan ve Grade C AH olan hastaların nazal semptom skoru grade A AH olan hastaların nazal semptom skorundan daha yüksekti (p=0.001). Grade C AH olan hastalarda grade A AH olan hastalara göre orta-şiddetli hastalık oranı istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p=0.040). Sonuç: Alerjik rinitli çocuklarda adenoid ve tonsil boyutları hastalığın persistansı, şiddeti ve nazal semptom skoru üzerine etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Tonsil and Adenoid Size and Disease Severity and Symptom Score in Childhood Allergic Rhinitis Introduction and Aim: Data on the association between adenoid hypertrophy, tonsil hypertrophy, and adenotonsillar hypertrophy with allergic rhinitis in children are conflicting. This study aimed to determine the impact of adenoid and tonsil size on the disease in children with allergic rhinitis. Materials and Methods: Children diagnosed with allergic rhinitis were examined using endoscopic laryngoscopy, and their adenoid and tonsil sizes were staged according to size. The effects of adenoid and tonsil size on the frequency of allergic rhinitis symptoms, disease severity, and nasal symptom scores were statistically evaluated. Results: A total of 169 children diagnosed with allergic rhinitis were included. The median age at diagnosis was 8 years (range: 4–16), and 98 (58.0%) were male. Among the patients, 125 (73.9%) had adenoid hypertrophy, 96 (58.7%) had tonsil hypertrophy, and 81 (47.9%) had adenotonsillar hypertrophy. The group with persistent allergic rhinitis had significantly higher rates of moderate-to-severe allergic rhinitis, nasal obstruction, and nasal symptom scores compared to the group with intermittent allergic rhinitis (p=0.001, 0.008, and 0.001, respectively). In the group with mild allergic rhinitis, the age at diagnosis and age of symptom onset were higher than in the moderate-to-severe group (both p=0.020). Compared to the mild allergic rhinitis group, the moderate-to-severe group had higher rates of persistent disease, family history of atopy, nasal congestion, nasal discharge, and higher nasal symptom scores (p=0.001, 0.012, 0.020, 0.015, and 0.001, respectively). In children with adenoid hypertrophy, the rates of persistent disease, moderate-to-severe disease, animal dander sensitivity, elevated serum total IgE, and high nasal symptom scores were higher than in those without adenoid hypertrophy (p=0.045, 0.013, 0.026, 0.010, and 0.001, respectively). Children with tonsil hypertrophy had higher nasal symptom scores than those without (p=0.007). Children with adenotonsillar hypertrophy had significantly higher nasal symptom scores than those with only tonsil hypertrophy or no hypertrophy (p=0.001). When grouped by adenoid hypertrophy grade, patients with grade C had more moderate disease compared to those with grade A (p=0.001). Cat epithelium sensitivity was more common in grade A and grade C patients than in grade B (p=0.005). There was a statistically significant difference in nasal symptom scores among all three groups, increasing with the severity of adenoid hypertrophy (grade C > grade B > grade A) (p=0.001). When evaluating tonsil hypertrophy grades, patients with grade 2 had significantly higher nasal symptom scores than those with grade 1 (p=0.001). When staged based on the relationship between the torus tubarius and adenoid, the symptom onset age was higher in grade A patients than in grade B (p=0.044). Serum total IgE and eosinophil levels were higher in grade B than in grade A (p=0.001 and p=0.020, respectively). Nasal symptom scores were significantly higher in grades B and C than in grade A (p=0.001). Patients with grade C had a statistically higher rate of moderate-to- severe disease than those with grade A (p=0.040). Conclusion: In children with allergic rhinitis, adenoid and tonsil sizes have an impact on disease persistence, severity, and nasal symptom scores.