Bakara sûresi örneğinde âyet sonlarındaki sıfatların anlama kattığı etki
The meaning effects of adjectives at the end of the verses in surat al-Baqarah
- Tez No: 537705
- Danışmanlar: DR. SAJED ALKHLIF ALSALH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Sıfat, Bakara Sûresi, Âyet Sonu, Allah'ın Sıfatları, Arabic Language, Surat Al-Baqarah, The End of the Verse, Adjectives of Allah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez, Bakara Sûresi örneğinde âyet sonlarında gelen sıfatların anlama kattığı etkiyi araştırmaktadır. İçeriği bir giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu ve kapsamına, önemine, yararlanılan kaynaklara ve yöntemine temas edilmiştir. Birinci bölümde, Arap dilinde sıfatın yapısı, cümlede hangi konumlarda geldiği, asıl sıfat olan kelimelerle sıfat mânâsı veren kelimeler ve kalıpları incelenmiştir. İkinci bölümde, âyet sonlarında gelen ve mânâ bakımından sıfat olan Allah'ın sıfatlarının semantik analizi yapılmıştır. Geçtiği her âyette yeni bağlamıyla kazandığı anlamlar üzerinde durulmuş, son olarak sıfatların anlama kattığı etki tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde, âyet sonunda i'râb bakımından sıfat konumunda olan kelimelerin; semantik analizi, i'râbı, mevsufu ve ardından sıfatın anlama kattığı etki incelenmiştir. Sonuç kısmında da, yapılan çalışmanın neticesinde elde edilen, sıfatların âyet sonlarında gelmesiyle temerküz ettiği etkiler kategorize edilerek aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effect of the adjectives that come at the end of the verse in the example of the Surat Al-Baqarah. The content consists of an introduction, three main sections and a result section. In the introduction, the subject and scope of the research, the importance of the research, method and the references are mentioned. In the first chapter, the structure of the adjective in Arabic language, the positions in the sentence, main adjectives and the words and patterns that gives adjective meaning as words were examined. In the second chapter, the semantic analysis of the adjectives of Allah, which comes at the end of the verse and is an adjective in terms of meaning, has been made. The meanings gained by the new context were emphasized in every verse and the effect of the adjectives was determined. In the third chapter, all words in the adjective position in point of examining the letter changes (I'rab) were examined through semantic analysis, definiendum, and effect of the adjectives. In the conclusion part, the effects of the adjectives which come at the end of the verse have been categorized and obtained as a result of the study.