Endüstri mirasımız ve Yedikule cer atölyelerinin tescilli kâgir yapılarına statik güçlendirme önerileri
Static rainforcement suggestion for officially registered masonary constructions of our industrial heritage and Yedikule railway repair shop
- Tez No: 537769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ŞANAL ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, Endüstri Mirası, Yedikule Cer Atölyeleri, Kagir Yapılar, Demiryolu Yapıları, Industiral Revolution, İndustrial Heritage, Yedikule Railway Workshop, Masonary Constructions, Railway Construction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İngiltere'de sanayi devriminin başlamasıyla beraber, hem insanların yaşayış biçimleri hem de kentlerin yapıları, binaların fiziki halleri büyük değişikliğe uğramıştır. Şehirlere kurulan büyük imalathaneler, atölyeler ve fabrika binaları köyden kente göçü artırmış, insanlık tüm dünyada yeni bir hayata başlamıştır. Kent mimarisi yeni bir yapı tipiyle tanışmıştır. Bu yeni yapılar eski geleneksel yapılardakinin aksine yüksek duvarlı geniş açıklıklı yüzlerce kişinin ve birçok makinanın aynı çatı altında çalışmasını olanak sağlayacak şekilde yapılmıştır. Kentlerde endüstri yapılarının artması kentlerin nüfusunu her geçen gün biraz daha artırarak zamanında şehrin dışında kalan tesislerin zamanla halkın konaklama alanlarının sınırları içerisinde kalmasına neden olmuştur. Durum böyle olunca bu sanayi tesisleri konut alanlarının dışına taşınmış eski yapılar terkedilerek zamanla işlevsiz hale gelmiştir. İşlevsiz hale gelen bu endüstri yapıları zamanın verdiği yıpranmayla tahrip olmaya ve metruk hale gelmeye başlamıştır. Endüstri devriminin öncüsü olan İngiltere endüstri yapılarının korunması hususunda öncü bir yaklaşım sergileyerek, ülkesi sınırlarındaki terkedilmiş endüstri yapılarını hayata kazandırmakta önemli adımlar atmıştır. Sanayileşme sürecini Avrupalı ülkelerle eşgüdümlü olarak yaşayamayan ülkemiz, zamanla oluşturmuş olduğu sanayi tesislerinin korunması hususunda da geç önlemler almıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve yasal düzenlemeler gelecek adına umut vaat etse de, bu konuda daha kat etmemiz gerek çok yol vardır. Tez çalışmamızda Endüstri Mirası kapsamında bulunan ülkemizdeki bazı demiryolu yapılarının mevcut halleri özetlenerek genel bir yaklaşım sergilemesi bakımından Yedikule Cer Atölyesinin tarihi kâgir yapılarında görülen bozulma türlerine yapılacak olan müdahaleler ve statik güçlendirme önerileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the beginning of the industrial revolution in England, both the lifestyles of the people and the constructions in the cities, the physical conditions of the buildings changed substantially. The extensive manufacturing shops, workshops and factories founded in cities caused an increase in the migration from villages to cities and humanity started a new life all around the World. The urban architecture experianced a new construction style. Unlike the old traditional buildings. These new buildings were designed in a such a way as to allow hundreds of people and machines work under the same roof with their large-span and high walls. The increase in industrial constructions in cities caused the population in citiestoriese day by day. So same facilities which were founded outside the cities beforehand, started tobe a part of places where people live. Becouse of this situation, these industrial facilities were moved outside the housing zone, the old buildings were abandoned an became absolete over time. As a result of this, as the time passed by, these abandoned buildings started to fall into ruin. England, the Pioneer of the industrial revolution, showed a pioneering apprach an took import steps to maket he abandoned industrial buildings in England functional. Our country, whichhad same diffculties to pass industrial ravolution coordinately with European countries, was late to take precautionsa to protect the industrial facilities taht it founded over time after revolation. Although the works and legal regulations which have been made in recent years promise hope for the future, we have todo lots of things about this issue. In this study, the present conditions of soe railway constructions in our country which are within the scape of Industrial Heritage are summarized an becouse it shows general approach, some interventions and static strengthening suggestions that are mad efor types of degradation observed in historical masonry construction of Yedikule Railway Workshop have been examined.