Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin cebir konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde etkileşimli tahta kullanımının etkisi
The effect of using smart boards on eliminating misconceptions in algebra of secondary school 7 th grade students
- Tez No: 537898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK KEŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Tahta, Kavram Yanılgısı, Cebir, Smart Board, Miscoceptions, Algebra
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde cebir konusunda etkileşimli tahta ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamında kavram yanılgılarını gidermeye yönelik farklı teknikler kullanılarak ortaya çıkan öğrenme sonucunu incelemektir. Bu çalışmada araştırma modelimiz son test kontrol gruplu modeldir. Araştırmamız yarı deneysel olarak yapılmıştır. Bu metot daha öncesinden oluşturulan grupların aynen alındığı, fakat kura ile bir tanesinin deney, diğerinin ise kontrol grubu olarak atandığı deneylerdir. Fakat deneye dâhil olanların mümkün olduğunca birbirlerine benzer niteliklere sahip olmalarına dikkat edilmektedir. Bu araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında İzmir il merkezinde bulunan Kestelli Şerife Eczacıbaşı Ortaokulu 7/A ve 7/B sınıflarında öğrenim gören toplam 38 öğrenci ile yapılmıştır. Deney grubunda, toplamda müfredatta olduğu gibi 5 hafta boyunca sadece etkileşimli tahta kullanılarak ders anlatılmıştır. Z-kitaplar, vitamin sitesi gibi birçok siteden çeşitli animasyonlar izlenmiş, etkileşimli tahta üzerinden cebir oyunları oynanmış öğrenciler dersin içeriğinde olan her etkinliğe katılmışlardır. Kontrol grubunda ise klasik yöntem ile ders işlenilmiştir. Öğrencilerin cebir konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını belirlemek için, Perso 'nun (1992) hazırlamış olduğu“ Diagnostic Test- Conceptions in Algebra”testindeki sorular kullanılmıştır. Cebir testinin Türkçeye çevrilmiş, alan ve dil uzmanlarıyla görüşmeler yapılmış ve elde edilen öneriler doğrultusunda tekrar düzenlenmiş hali kullanılmıştır. Testin güvenirliği Akkaya'nın (2006) yaptığı çalışmada kullandığı örneklem üzerinde yapılan analizlerde testin alfa güvenirlik katsayısı 0,74 olarak hesaplanmıştır. Bu sorularla hedefimiz Perso' nun (1992) ortaya koyduğu 19 kavram yanılgısını tespit etmektir. Her bir soru belli bir kavram yanılgısını ortaya çıkarmak için yöneltilmiştir. Bazı sorular ise birden fazla kavram yanılgısını ölçmektedir. Veriler SPSS 10.0 yazılımı yardımıyla analiz edilerek sonuçlar tablolara dönüştürülmüştür. Bu çalışma bize etkileşimli tahtanın cebir konusunda yaşanan kavram yanılgılarının giderilmesinde deney grubu ile kontrol grubu arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to analyze the result of learning outcomes that occurs by using different techniques to prevent miscoceptions that exits in the learning process which is enrichened by smart boards for algebra class at 7 th grades. At this research our model is last test control model. Our research was carried out quasi-experimental study. İn this method, the group which existed previously were taken without a change, but one of this groups was chosen as a control group by drawing lots. However, it is paid attention that the groups that were included in the research have the same qualities. This study was carried out at Kestelli Şerife Eczacıbaşı Secondary School in İzmir, at the classes of 7/A and 7/B with 38 students, during 2016-2017 education year. For the experimental group, the teaching was done by using just smart boards in 12 teaching hours, just as it was carried out in the curriculum. Lots of animations were watched on the internet sites as z-books and vitamin, algebra games were played on the smart boards, students attended to all the activities during the teaching process. İn the control group, the classical way was used to teach. An algebra test that has 30 questions was carried out to identify the miscoceptions of students about algebra. The questions in the test were taken from the study“Diagnosic Test-Conceptions in Algebra”which belongs to Perso (1992). The questions in that study were translated into Turkish, then by negatiating with the language and area-related experts, they were regulated. The test reliability is determined by analysing the samples that are used by Akkaya (2006) in his studies. The alpha reliability coefficient of the test is 0,74. Our goal in term of asking these question is to analyse 19 miscoceptionsthat was revealed by Perso (1992). Each question was asked to reveal a certain concept error. Some questions reveals more than one miscoceptions. The datas were analysied by SPSS 10.0 software. Followingly the result were showed in the charts. This research indicates that there is a significant difference between the experimental group and control group, insavor of experimental group, in terms of preventing miscoceptions that occurs in the process of using smart boards for the algebra class.