Development of a new inventory model to recovery process
  1. Tez No: 537960
  2. Yazar: RAMAZAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Modelleri, Ekonomik Sipariş Miktarı, Ekonomik Üretim Miktarı, Geri Dönüşüm Ürünler, Kusurlu Üretim, Inventory models, Economic Order Quantity (EOQ), Economic Production Quantity (EPQ), Recovery items, Imperfect production
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Klasik envanter modelleri sahip oldukları birçok varsayımı günümüzde kaybetmiş ve endüstriyel çağın gerekliliklerine göre sürekli olarak farklı modeller ile geliştirilmiştir. Son yıllarda üretim miktarlarının çoğalması ile gerek kaynakların gerekse çevrenin korunması amacıyla yeşil üretim adı verilen yeni bir aşamaya geçilmiştir. Geliştirilen her modelde bu yeşil (çevreci) üretim yaklaşımı benimsenmekte ve önemsenmektedir. Bu süreçte önemli bir başlangıç noktası olarak geri dönüşüm imkanları da özellikle tedarik zinciri yönetimi boyunca bu dönüşüm sürecinin kapalı-döngü yaklaşımıyla birçok yeni model ile desteklendiği bilimsel yazında etkili bir yere sahiptir. Bu tez çalışmasında, geri dönüşümü mümkün olan ürünlerin yenilenerek tekrar satılabildiği bir endüstriyel işletme için hem ekonomik sipariş miktarı (ESM) hem de ekonomik üretim miktarı (EÜM) modelleri birlikte ele alınmaktadır. Önerilen envanter modelinde, müşterilerden sabit bir oran ile toplanan kullanılmış ürünler daha sonra yeniden kullanılabilir hale getirilmektedir. Fakat bu kurtarma süreci boyunca işleme tabi tutulan ürünler için farklı kalite düzeyleri ortaya çıkmaktadır. Kurtarma süreci sonunda yapılan kontroller ile kurtarılmış ürünler, belirli oranlarda iyi kalite (servis edilebilir ürün) ve hurdalar (geri dönüşümü mümkün olamayan) şeklinde iki kısımda sınıflandırılmaktadır. Hurda (geri dönüşümü mümkün olamayan) ürünler atık toplama ünitesine gönderilir. İyi kalite (servis edilebilir) ürünler maksimum envanter düzeyinde stoklanırken aynı zamanda talebi karşılayacak düzeydedir. Geliştirilen envanter modeli ile işletmenin optimal kar düzeyinin elde edilmesi amaçlanmakta ve önerilen model uygulamada sayısal bir örnek ile desteklenmektedir. Ayrıca, önerilen model için marjinal geri alım oranı (α), kullanım oranı (δ) ve geri dönüşüm iyi kalite ürün oranı (Pg) değerleri için birim zamandaki toplam maliyet açısından bir tam faktöriyel deney tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the classical inventory model's assumptions are lost their importance and they have been developed as the requirements of the actual industrial variations and applications by via the different models. Recently, the green production is more important for industrial usage as well as the resources and environmental protection policy with higher production volumes obtained from the scientific literature. At this point, the recovery processes are in closed-loop systems of the supply chain management. In this thesis study, a joint EOQ and EPQ model in which a stationary demand is satisfied by recovered products as well as newly purchased products. The proposed inventory model is assumed that a fixed proportion of the used products are collected from customers and later recovered for reuse. However, the recovery process arises different quality levels for products in production process and the recovered items are controlled at the end of the recovery process, the new products are classified as good quality at certain rates, low quality (which can be sold at a lower price), the repairable quality level and scrap (which cannot be recycled) into four parts. Product quality level can be kept in repair reprocessed for a good quality (perfect item) is set to level. The final products could be sold at different price levels by a different level of quality items. The proposed inventory model is optimized and illustrated with a numerical example for maximizing profit. Scrap (non-recyclable) products are sent to the waste collection unit. Good quality (serviceable) products are at the maximum inventory level, while at the same time for replying the demand. As a result, the proposed model is investigated with a numerical example. In addition, using the proposed model, with the three levels of the marginal buyback rate (α), marginal use rate (δ) and good quality rate of recovered items (Pg) L27 factorial design is applied to minimize total cost per unit time.