Yaşlılarda kronik boyun ağrısının denge, eklem pozisyon hissi, baş postürü ve fleksör kas enduransı üzerine etkisi
Effects of chronic neck pain on balance, joint position sense, head posture and flexor muscle endurance in elderly
- Tez No: 537987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ASLAN TELCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Kronik boyun ağrısı, Denge, Eklem pozisyon hissi, Endurans, Elderly, Chronic neck pain, Balance, Joint position sense, Endurance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaşlı popülasyonda kronik boyun ağrısının denge, eklem pozisyon hissi, baş postürü ve servikal bölge derin fleksör kas enduransına olan etkisini incelemektir. Çalışmaya kronik boyun ağrılı 16 yaşlı (çalışma grubu; ortalaması yaş: 68,75±4,29 yıl; 7 erkek, 9 kadın) ve boyun ağrısı olmayan 16 yaşlı (kontrol grubu; ortalaması yaş: 68,68±3,73 yıl; 8 erkek, 8 kadın) dahil edildi. Katılımcıların çalışma kriterlerine uygunluğunu belirlemek için Hodkinson Mental Test, Boyun Özür Göstergesi ve Vizüel Analog Skalası kullanıldı. Katılımcıların denge fonksiyonu SportKAT 550 kinestetik denge cihazı, tek ayak üzerinde durma testi ve zamanlı kalk yürü testi ile değerlendirildi. Eklem pozisyon hissini değerlendirmek için“Servikal Eklem Pozisyon Hissi Hata Testi”kullanıldı. Baş postürü kraniovertebral açı ölçümü ve servikal bölge derin fleksör kas enduransı“Derin Fleksör Kas Endurans Testi”ile değerlendirildi. Tüm test ve ölçümler aynı fizyoterapist tarafından uygulandı. Elde edilen bulgular, kronik boyun ağrılı yaşlıların SportKAT 550 statik denge, tek ayak üzerinde durma ve zamanlı kalk yürü testlerinde kontrol grubuna göre daha kötü performans sergilediklerini gösterdi (p0,05). Bu çalışmanın sonuçları yaşlılarda kronik boyun ağrısının denge fonksiyonunu, eklem pozisyon hissini ve kas enduransını olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of chronic neck pain on balance, joint position sense, head posture and deep neck flexor muscle endurance in the elderly population. Sixteen elderly patients with chronic neck pain (neck pain group; mean age: 68.75±4.29 years; 7 men, 9 women) and 16 elderly without neck pain (control group; mean age: 68.68±3.73 years; 8 men, 8 women) were included in the study. The Hodkinson Mental Test, Neck Disability Index and Visual Analogue Scale were used to determine participants' accordance for the study criteria. Participants' balance function was assessed with the SportKAT 550 kinesthetic balance device, the One-Leg Standing test and the Timed Up and Go test.“Cervical Joint Position Sense Error Test”was used to evaluate the joint position sense. Head posture was assessed by craniovertebral angle measurement and neck deep flexor muscle endurance was evaluated by“Deep Neck Flexor Endurance Test”. All tests and measurements were performed by the same physiotherapist. Findings showed that the elderly patients with chronic neck pain had a worse performance than control group in SportKAT 550 static balance, One-Leg Standing and Timed Up and Go tests (p0.05). The results of this study have shown that chronic neck pain affects the balance function, joint position sense and muscle endurance negatively in the elderly.