Sakroiliak manipulasyonun dengeye etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of sacroiliac joint manipulation on balance
- Tez No: 537988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, manipulasyon, denge, HVLA, sakroillak
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sakroillak eklemlerde asemptomatik disfonksiyon tespit edilen sağlıklı bireylerde Kayropraktik HVLA (high velocity low amplitude) sakroiliak manipulasyonlar uygulanarak bu disfonksiyonların ortadan kaldırılması ve bu uygulamanın dinamik ve statik denge performanslarına olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya alınan bireyler uygulama öncesi ve sonrası dinamik ve statik denge performansları ölçülmüştür. Dinamik denge için SEBT (Star Excursion Balance Test), Statik denge için BESS (Balance Error Scoring System) ölçütleri kullanılmıştır. Çalışmaya toplam 30 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılar kontrol grubu (n=15) ve deney grubu (n=15) olarak ikiye bölünmüştür. Deney grubu üzerinde kayropraktik HVLA düzeltme uygulanırken, kontrol grubu için sham manipulasyon yapılmıştır. Kontrol grubunda grup içi Balance Error Scoring Test Total skorlarının ilk ve son değerlendirmelerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Deney grubunda ise uygulama öncesi ve sonrası BESS Total skorları arasında anlamlı derecede fark görülmüştür (p≤0,05). BESS sonuçlarına göre yapılan ortalama hatalar HVLA grubunda uygulama öncesi 23,533 iken; uygulama sonrası 20,066 'e gerilemiştir. BESS total skor parametrelerindeki farklılık deney (HVLA) ve kontrol (SHAM) grupları arasında kıyaslandığı zaman; deney grubunda kontrol grubuna kıyasla istatiksel anlamlılık saptanmıştır (p≤0,05). Dinamik denge değerlendirmesi için uygulanan Star Excursion Balance Test testlemesinin sonuçlarına bakıldığında ise kontrol grubu dominant bacak ölçümlerinin 8 parametresinden yalnızca Posteromedial parametresi anlamlılığı sağlamıştır; ancak anlamlılığı oldukça düşük bulunmuştur (p=0,049). Deney grubunda ise dominant bacak SEBT testlemesinin Anteromedial, Posterior, Posterolateral parametrelerine bakıldığında anlamlı bir farklılık saptanamamış (p>0,05); Anterolateral, Anterior, Medial, Posteromedial ve Lateral parametreleri analiz sonuçlarına bakıldığı zaman ise; uygulama öncesi ve sonrası sonuçlarda anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur (p≤0,05).
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to research the effect of chiropractic HVLA (high velocity low amplitude) sacroiliac manipulations on dynamic and static balance performance in healthy individuals with asymptomatic dysfunction in sacroiliac joints. Dynamic and static balance performances were measured before and after the application. Star Excursion Balance Test (SEBT) for dynamic balance and Balance Error Scoring System (BESS) for static balance performance. A total of 30 people were included in the study. Participants were divided into two groups of 15 individuals in each group; participant selection was randomized. Single ciropractic HVLA sacroiliac adjustment was applied to the experiment group and single sham manipulation was applied to the control group. There was no significant difference between the initial and last evaluations of the control group's intra-group Balance Error Scoring Test Total scores (p>0,05).