Orta gelir tuzağından çıkış için kullanılan yöntemlerden AR-GE ve sanayi üretimi üzerine değerlendirme: Türkiye örneği
The middle income used from research and development (R&D) and industrial production methods for exit traps on the assessment: The case of Turkey
- Tez No: 538059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE HANDAN GÜLERYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Araştırma ve Geliştirme yatırım harcamaları, Sanayi Üretimi, Medium Income Trap, Research and Development Investment Expenditures, Industrial Production
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Orta gelir tuzağı, Dünya Bankasının açıklamış olduğu üzere ülkelerin, kişi başına düşen milli gelir seviyesi olan 1.026$ – 12.745$ aralığında uzun yıllar boyunca takılı kalması sonucu bir üst gelir grubuna çıkamamasını olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de 2004 orta gelir grubuna çıkmış ve söz konusu dönemde başarılı ekonomi politikaları sergilemiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin günümüzde orta gelir tuzağında yer alıp almadığı konusu çalışılmıştır. Ayrıca; ülkelerin gelir seviyelerini arttırmak için kullandığı araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırım harcamalarının ve sanayi üretimi faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi üzerinde nasıl etkiye sahip olduğu ekonomik modelleme yöntemleri ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The middle income trap is defined upon the announcement of the World Bank as the fact that countries have failed to reach a higher income group as a result of long years spent in the $ 1.026 - $ 12.745 per capita national income level. In 2004, Turkey upgraded to the middle income group and demonstrated a series of successful economic policies in the said period. In this study, the subject of whether or not Turkey took part nowadays in the middle income trap was studied. Also; it has been tested how expenditures on the Research and Development (R&D) investments and industrial production activities have the effects on Turkish economy by economic modeling methods used by countries to increase their income levels.