Orta gelir tuzağından çıkış: Türkiye için bazı maliye politikası önerileri
Avoiding from the middle income trap: Some fiscal policy suggesti̇ons for Turkey
  1. Tez No: 585788
  2. Yazar: BURAK MAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Maliye Politikası, Birim Kök Testi, SVAR Analizi, Middle Income Trap, Fiscal Policy, Unit Root Test, SVAR Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Türkiye'de 1980 yılından günümüze değin uygulanan maliye politikaları çerçevesinde ele alınmıştır. Bu amaçla Türkiye için son 39 yılda uygulanan mali politikalar ve makroekonomik göstergeler incelenmiştir. Çalışmanın amacı 1980-2016 dönemi için Türkiye'nin orta gelir tuzağında olup olmadığını ampirik olarak tahmin edip, hangi maliye politikası araçları ile orta gelir tuzağından çıkılabileceğinin analizini yapmaktır. Bu bağlamda çalışmada kullanılan verilere birim kök testi uygulanmış ve sonuçlar verilerin seviyede durağan olmadığını göstererek Türkiye'nin orta gelir tuzağında olduğunu ortaya koymuştur. Akabinde SVAR modeli tahmin edilmiştir. İlk defa bu çalışma ile Türkiye için orta gelir tuzağından çıkış konusunda SVAR tekniğinden yararlanılmış ve gelir ve harcama kalemleri alt bileşenlerine ayrılarak analize tabi tutulmuştur. Ampirik bulgular Türkiye'de orta gelir tuzağından çıkmada harcama kalemlerinden sırasıyla; yatırım harcamaları, sağlık harcamaları, savunma harcamaları ve eğitim harcamalarının etkili olduğunu; gelir bileşenlerinde ise milli gelirin en çok dolaylı vergilerden negatif yönde etkilendiği sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of fiscal policy for Turkey from 1980 until today. For this purpose, we analysis the fiscal policies which are implemented in the last thirty nine year and examine the macroeconomic indicators for Turkey during this period. The aim of this study to estimate empirically whether Turkey is in the middle income trap for the 1980-2016 period. In this context, we applied unit root test to the data and results showed that the data is not stable at the level for Turkey. This result has revealed that Turkey is in the middle-income trap. This study is the first study which uses SVAR technique to analysis the issue of middle income trap. Empirical findings show that the investment expenditures, health expenditures, defence expenditures and education expenditures are much more effective expenditures for avoiding the middle income trap, respectively. In terms of income components, indirect taxes effect negatively to national income.