Öğretmenlerin sosyal medya bağımlılığı, öğretmenlik öz-yeterlilikleri ve motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship of the teachers' social media addiction and self-efficacy and motivation
- Tez No: 538075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Öğretmen, Motivayon, Öz yeterlik, Social Media Addiction, Teacher, Motivation, Self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin sosyal medya bağımlılıkları, motivasyon ve öz-yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Adıyaman ili Besni ilçe merkezinde resmi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 289 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Polat (2010) tarafından uyarlanan Öğretmen Motivasyon Ölçeği, Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) Türkçeye uyarlanan Öğretmen Öz-Yeterlik Ölçeği ile Tutgun-Ünal ve Deniz (2015) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-Test, ANOVA, Pearson Korelasyonu testleri kullanıldı. Araştırma sonucunda; i) öğretmenlerin sosyal medya bağımlığı ile öz-yeterlik puanları arasında negatif ve düşük düzeyde, ii) sosyal medya bağımlılığı ile motivasyon puanları arasında yine negatif ve düşük düzeyde ve iii) öz-yeterlik puanları ile motivasyon puanları arasında pozitif ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bazı demografik değişkenlerle öz-yeterlik, motivasyon ve sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arasında anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' social media addiction, motivation and self-efficacy. The study was employed with 289 teachers working in public schools in Besni district of Adıyaman province in 2017-2018 academic-term. Three data collection tools were employed to the participants: i) Teacher Motivation Scale adapted by Polat (2010), ii) Teacher Self-efficacy Scale developed by Tschannen-Moran ve Hoy (2001), and iii) Social Media Addiction Scale developed by Tutgun-Ünal ve Deniz (2015). In the analysis of the data, t-Test, ANOVA, Pearson Correlation tests by using. The findings of the research showed that there were negative low-level correlation between i) social media addiction and self-efficacy and ii) social media addiction and motivation of the teachers. There was also positive moderate level correlation between self-efficacy and motivation of the teachers. In addition, there were significant differences between the levels of self-efficacy, motivation and social media addiction in terms of some demographic variables.