Narsisizmle yaratıcı düşünce arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between narcissism and creative ideas
- Tez No: 538116
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünce, Narcissism, Creativity, Creative Thinking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Alan yazında bazı araştırmacılara göre çağa adını veren Narsisizm (Twenge ve Campbell, 2015) ile yaratıcı düşünce arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışma sayısı çok azdır (Masterson, 2010, Goncalo, Flynn ve Kim, 2010 ). Ayrıca, narsisizm ile yaratıcılık arasında hangi bilişsel veya motivasyonel mekanizmanın rol oynadığı da bilinmemektedir. Bu tezde narsisizmin yaratıcılıkla ilişkisi korelatif ve deneysel araştırmayla incelenmiştir. Korelatif yöntemle yapılan birinci araştırmada narsisizm puanları ile çay bardağının değişik kullanım sayısı arasında ilişki incelenmiştir. Veriler Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında“Narsistik Kişilik Envanteri”ve“Obje Kullanım Testi”kullanılmıştır. Değişik üniversitelerde okuyan 264 üniversite öğrencisinin katıldığı araştırmada narsisizm ile özgün, esnek ve derin düşünce sayıları arasında pozitif yönde ancak zayıf ilişkiler bulunmuştur. Esneklik ve derin düşünce narsisizm ile özgün düşünce(yaratıcılık) arasında tam bir aracı rol oynamaktadır. Buna ek olarak narsisizmin alt boyutu olan kendine yeterliğin esneklik aracılığı ile yaratıcılığı artırdığı bulunmuştur. Deneysel yöntem kullanılan II. Araştırmada narsisizm manipüle edilmiştir. Bu araştırmada narsisizmin belirgin olduğu koşulda katılımcılar, literatürden alınan narsisizm betimlemelerini okumuşlar ve kendilerini bu kişinin yerinde varsaymışlardır. Ardından betimlemeye ilişkin kendi duygu ve düşüncelerini yazmaları istenmiştir. Bu görevin ardından ise narsisizmle ilgili sıfat listesini okumaları ve sözcüklerden çağrışım yapmaları istenmiştir. Kontrol koşulunda katılımcılar ise normal bir insana ilişkin betimlemenin olduğu bir metni okuduktan sonra, normal bir bireye ilişkin sıfatlardan çağrışım yapmışlardır. Bu manipülasyondan sonra katılımcıların kendini değerli bulma, beğenilme ve ilgi olma algı ölçülmüştür. Daha sonra 5 dakikalık sürede çay tabağının değişik kullanımlarını üretmişlerdir. Narsisizm koşulunda olan katılımcılar, kontrol koşuluna göre daha fazla sayıda özgün ve esnek düşünceler üretmişlerdir. Ayrıca esneklik bu değişkenler arasındaki ilişkiye tam aracılık etmiştir. Bu manipülasyonlar kendini değerli bulma, beğenilme ve ilgi olma algısını da değiştirmiştir. Öte yandan, bu manipülasyonların duyguları etkilediğine ilişkin bulgu ortaya çıkmamıştır. Literatürde ilk kez ortaya çıkan bu bulgular ilgili kuramların ışığı altında tartışılmış ve bu sonuçların eğitimde, örgütlerde ve terapi ortamlarında doğurguları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the literature, the number of studies investigating the relationship between creative ideas and narcissism, which calls for the age according to some researchers (Twenge and Campbell, 2015) is very few (Masterson, 2010, Goncalo, Flynn and Kim, 2010). In addition, it is not known which cognitive or motivational mechanism played a role between narcissism and creativity. In this thesis, the relation of narcissism with creativity by a means of correlative and experimental research. In the first research conducted with the correlational method, the relationship between the narcissism scores and the number of uses of tea cups was investigated. The data were collected from Faculty of Education, Faculty of Arts, Faculty of Education, Faculty of Education, Middle East Technical University, Faculty of Education in Abant Izzet Baysal University. The Narcissistic Personality Inventory and the Object Use Test were used for data collection. A total of 264 university students studying at different universities participated in the study. A positive but weak relationship between narcissism and original, flexible and deep ideas was found. Flexibility and deep ideas played a full mediator role between narcissism and unique ideas (creativity). In addition, self-sufficiency, which is the sub-dimension of narcissism, was found to increase creativity through flexibility. Narcissism was manipulated in the second study that used experimental method. In this study, in the narcissism condition, participants read narcissism descriptions from the literature and assumed themselves in this person's place. They were then asked to write their own feelings and thoughts about the description. After this task, they were asked to read the adjective lists related to narcissism and to make associations coming from the adjectives. The participants in the control condition, after reading a text about the description of a normal person, made associations of adjectives related to a normal individual. After this manipulation, the participants' self-esteem perception, appreciation and interest were measured. Then they produced different uses of tea plate for 5 minutes. The participants in the narcissism condition generated more unique and flexible ideas than those in the control condition. In addition, flexibility played a full mediator between these variables. These manipulations also changed the perception of self-esteem, appreciation and point of interest. On the other hand, there was no evidence that these manipulations affected emotions. These findings, which emerged for the first time in the literature, were discussed in light of the relevant theories and the implications of these results in education, organizations and therapy settings were discussed.