Geological and geotechnical investigations of Konya-Seydişehir t-6 railway tunnel
Konya-Seydişehir demiryolu t-6 tünelinin jeolojik ve jeoteknik incelenmesi
- Tez No: 538183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaya kütlesi sınıflandırma sistemi, Jeoloji Mühendisliği, Sonlu eleman analizi, Tünel destek sistemi, Engineering geology, Finite element analyses, Geotechnical characterization, Rock mass classification system, Tunnel support system
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Konya-Seydişehir (T-6) demiryolu tüneli boyunca kaya kütlelerinin jeolojik ve jeoteknik çalışmalarının sonuçlarını sunmaktadır. Çalışma alanı kireçtaşı, killi kireçtaşı, çakıl taşı ve kumdan oluşmaktadır. Kireçtaşı temel kayadır giriş ve çıkış portalı arasında geniş bir yüzey alanı kaplar, killi kireçtaşı, çakıl taşı ve kum ise sadece tünelin çıkış kısmının üzerinde bulunan tepenin yamacında görülür. Kaya mekaniği testlerinden elde edilen sonuçlar, tünel güzergahı boyunca kireç taşının ortalama tek eksenli basınç dayanımı 61.88 MPa olan orta derecede güçlü bir kaya olduğunu göstermektedir. Kaya kütle kalitesi, saha karakterizasyonu ve destek tasarımı, Kaya Kütlesi Puanlama Sistemi (RMR), Jeomekanik sınıflandırma (Q) sistemi ve Yeni Avustralya tünel yöntemi (NATM) kullanılarak deneysel olarak belirlenmiştir. Tünel kazı ve destek sistemlerinin gerilme-şekil değiştirme, sayısal modelleme kullanılarak belirlenmiştir. Sayısal modelleme yoluyla ampirik olarak belirlenen destek sistemlerinin doğrulanması gerçekleştirilmiştir. Farklı yöntemlerden elde edilen sonuçlara göre, kaya saplamaları, tel örgü, püskürtme beton, çelik damarlar ve beton kaplama önerilmiştir. Son olarak, önerilen destek sistemlerinin kurulumunu takiben, kazılan alanı çevreleyen deforme ve plastik bölgeler önemli ölçüde azalmıştır.
Özet (Çeviri)
This paper presents the results of the geological and geotechnical studies of the rock masses along the Konya-Seydişehir (T-6) railway tunnel. The study area consists of limestone, which is the base rock and covers a large area between the entrance and exit portal, clayey limestone, pebble stone and sand, which is only observed at the slope of the hill that overlies the exit section of the tunnel. Results obtained from rock mechanics testing indicate that the limestone along the tunnel route is a moderately strong rock with an average uniaxial compressive strength of 61.88 MPa. The rock mass quality, site characterization and support design were determined empirically by using Rock Mass Rating (RMR), Geomechanics classification (Q) system and New Australian tunnelling method (NATM). The stress-strain distribution of the tunnel excavation and support systems were determined using the Numerical analysis. Verification of the empirically determined support systems through numerical modelling was executed. Considering the outcome from the different methods, rock bolts, wire mesh, shotcrete, steel ribs and concrete lining were suggested. Finally, following the installation of the proposed support systems the deformed and plastic zones surrounding the excavated area considerably decreased.