Yaz Kur'an kursları ahlak derslerinde örnek olay incelemesi yöntemi
Case study method at summer Quran course ethics lessons
- Tez No: 538316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH TURANALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ethics, education, case study method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Örnek olay incelemesi yöntemi, öğrenci merkezli, kalıcı öğrenmeyi sağlayan, problem çözme yeteneğini geliştiren, öğrencilere bildiklerini uygulama imkanı veren, bilgileri keşfetme ve içselleştirmeye yönlendirmesi sebebiyle, öğrencilerin ilgi ve güdülerine hitap eden, derse katılımı artıran, etkili bir yöntemdir. Örnek olay incelemesi yöntemi, eğitimde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışma ile, örnek olay incelemesi yönteminin, yaz Kur'an kursları ahlak dersine uygunluğu ve bu derste nasıl kullanılacağı, çeşitli örneklerle ortaya konulmuştur. Bu alanda tespit edilen ihtiyaçtan ortaya çıkan ve yaz Kur'an kursları ahlak dersi öğretmenleri düşünülerek hazırlanan bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Girişte; araştırmanın konusu ve problemi, sınırlılıkları, yöntemi ve konu ile ilgili yapılan araştırmalar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; örnek olay incelemesi yönteminin kapsamı ve önemi, faydaları, sınırlılıkları, uygulanışı, en iyi kullanım için rehber ilkeler, örnek olay incelemesi yönteminin ahlaki konularda uygulanması, örnek olay incelemesi yönteminin tercih edilme sebebi, örnek olay incelemesi yönteminin yaz Kur'an kursları ahlak dersinde uygulanabilirliği ve örnek olay incelemesi yönteminin uygulandığı ahlak dersinin din eğitim ve öğretimi açısından önemi konuları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; uygulayıcılara yardımcı olmak amacıyla, örnek olay incelemesi yöntemi uygulanış örnekleri, yaz Kur'an kursları ahlak dersi ünitelerindeki tüm konuları kapsayacak şekilde verilmiştir. Son kısımda; çalışmada varılan sonuca ve örnek olay incelemesi yönteminin uygulanmasına dair bazı önerilere ve çalışmada kullanılan kaynaklara yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ahlak, eğitim, örnek olay incelemesi yöntemi.
Özet (Çeviri)
Case study method; is student – centered, provides permanent learning, increases student participation, enhances problem – solving ability, gives students the ability to apply their knowledge, and guides students to explore and internalize the information, appeals to the interest and motives of the students so it is effective learning method.The case study method has a wide usage area in education with this study, the case study method has been revealed with various examples such as the suitability of the summer Quran courses to the ethics course and how to use it in this course.This study, which emerged from the necessity identified in this area and prepared by considering summer Quran courses ethics courseteachers, consists of two parts. In the login; the subject and the problem of research, it's limitations and method are emphasized.In the first chapter; the scope, the imprtance, the limitations, the implementations and benefits of the case study method, guiding principles for the best use, implementation ofcase study method in moral issues and why a case study method should be preferred? are discussed. In the second chapter; in order to help practitioners, examples of application of the case study method include all the topics in summer Quran courses ethics course units. In the last portion; some suggestions for the implementation of the case study method and the resources used in the study and the results of the study are emphasized.