Örgütsel bağlılığın sağlanmasında personel güçlendirmenin etkisi: Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü örneği
The effect of personnel empowerment providing organizational commitment: An example of Ankara Labor and Employment Agency
- Tez No: 538342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT BEGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Commitment, Personnel Empowerment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmanın temel amacı, personel güçlendirme uygulamalarının kamu çalışanlarının üç boyutta şekillenen örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırma sonucunda genel olarak personel güçlendirme uygulamalarının çalışanların örgütsel bağlılık davranışları üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Personel güçlendirmenin“anlam”ve“özerklik”boyutlarının örgütsel bağlılığın duygusal boyutunu pozitif yönde etki ettiği görülmüştür. Personel güçlendirmenin“anlam”,“yetenek”ve“özerklik”boyutlarının örgütsel bağlılığın devam boyutunu pozitif yönde etkilenmiştir. Personel güçlendirmenin“anlam”,“yetenek”ve“özerklik”boyutlarının örgütsel bağlılığın normatif boyutunu pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmanın örgütsel bağlılığın üç alt boyutu ile personel güçlendirmenin dört alt boyutu arasındaki ilişkiyi ayrıntılı bir şekilde incelemek yönüyle literatüre katkı sunduğu değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimler: Örgütsel Bağlılık, Personel Güçlendirme.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine impacts of the personnel empowerment practices on the three dimensions of organizational commitment behaviors of employee. As result of the study was determined that the personnel empowerment practices have in generally positive impact on the employees' organizational commitment behaviors. It has been seen that empowering personnel with the 'meaning' and 'autonomy' aspects impact positively on the emotional aspect of organisational loyalty. It has been seen that empowering personnel with the 'meaning', 'effect' and 'autonomy' aspects impact positively on attendance aspect of organisational loyalty. It has been established that empowering personnel with the 'meaning', 'effect' and 'autonomy' aspects impacted positively on normative aspects of organisational loyalty. This research contributes to the literature in detail by examining the three sub-dimensions of organizational commitment and four sub-dimensions of personnel empowerment.