Öğretmenlerin okullardaki mekân düzenlemelerine ilişkin memnuniyetleri ile mutluluk ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
Relation between institutional contentment of students and teachers in spati̇al arrangement on school
- Tez No: 538383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okullarda Mekân Düzenlemeleri, Örgütsel Bağlılık, Mutluluk, Öğretmen Görüşleri, Eğitim Kurumu Binaları, Genel-Ortak Alan, Spatial Arrangements In Schools, Organizational Commitment, Happiness, Teacher Opinions, Educational Institution Buildings, General-Common Area
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, okullarda mekân düzenlemelerinin öğretmenlerin mutluluk ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Okullarda mekân düzenlemelerine yönelik memnuniyeti belirlemek amacıyla“Okullarda Mekân Düzenlemeleri Memnuniyet Ölçeği”geliştirilmiş ve ölçek geliştirme basamakları izlenerek geçerlik ve güvenirlik analizleri uygulanmıştır. Okullarda mekân düzenlemelerine yönelik memnuniyetin örgütsel bağlılık ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izinler alınarak ölçekler uygulanmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ilinin Avrupa yakasında Bağcılar, Bahçelievler, Güngören ve Küçükçekmece ilçelerindeki ortaokul ve lise dengi devlet okullarda çalışmakta olan 21024 öğretmenden oluşturmaktadır. Uygun örnekleme yöntemiyle 460 öğretmen çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin okullardaki mekân düzenleme memnuniyetinin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin“orta”ve mutluluk düzeylerinin“yüksek”olduğu belirlenmiştir. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre mekân düzenlemelerine yönelik memnuniyetinin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin daha yüksek düzeyde olduğu, mutluluk düzeyinde cinsiyet değişkenine göre bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. 20-30 yaş aralığındaki öğretmenlerin 31-40 yaş aralığındaki öğretmenlerden ve bekar öğretmenlerin evli öğretmenlerden mutluluk düzeyinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Anadolu imam hatip liselerinde görev yapan öğretmenlerin genel ortaokul ve meslek liselerinde görev yapan öğretmenlere göre mekân düzenlemeleri memnuniyet düzeyi daha yüksektir. Öğretmenlerin okullarda mekân düzenlemelerine yönelik memnuniyet düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Mekân düzenlemelerine yönelik memnuniyet düzeyi ile mutluluk düzeyi arasında çok zayıf düzeyde, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öğretmenlerin mutluluk düzeylerinin yordanması bakımından mekân düzenlemeleri memnuniyet düzeyi önemli bir faktör olmadığı belirlenmiştir. Mekân düzenlemeleri memnuniyetinin örgütsel bağlılık düzeyini açıklaması bakımından önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. Mekan düzenlemeleri memnuniyetinde gerçekleştirilecek bir birimlik iyileştirme örgütsel bağlılık düzeyinde .463 birimlik bir artışa neden olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel bağlılık gibi örgütün devamlılığında önemli bir etkenin, okullarda yapılan mekân düzenlemelerle bağlantılı olduğunu göstermesi bağlamında önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between the organizational and school level of teachers' happiness and organizational commitment. In order to determine the satisfaction of the spatial arrangements in schools, the“Satisfaction of Spatial Arrangement in Schools”was developed and validity and reliability analyzes were conducted by following the scale development steps. In order to determine the relationship between organizational commitment and happiness levels in schools, scales were applied by taking permission from Istanbul Provincial Directorate of National Education. The population of the study consists of 21024 teachers working in the secondary schools and high schools in the districts of Bağcılar, Bahçelievler, Güngören and Küçükçekmece in the European side of Istanbul. 460 teachers are the sample of the study with appropriate sampling method. The results of the satisfaction spatial arrangement in schools and teachers in the middle level of organizational commitment, and it was determined that high levels of happiness. It was determined that female teachers had higher levels of the satisfaction spatial arrangement in schools and organizational commitment than the male teachers, and there was no difference in the level of happiness. It has been determined that the level of happiness of teachers between the ages of 31-40 and teachers from single teachers is between 20-30 age group. Anatolian imam hatip high schools teachers, working in in general secondary and vocational high schools were in accordance with the regulations of the teachers working in spatial arrangement in schools is higher than the level of satisfaction. A significant positive relationship was found between the satisfaction spatial arrangement in schools levels of the teachers in the organization of schools and the levels of organizational commitment. There is a low level positive relationship between satisfaction level and happiness level. In terms of predicting the level of happiness of the teachers, it was determined that the satisfaction level of the spatial arrangements was not an important factor. It was determined that the satisfaction of spatial arrangements was an important factor in explaining the level of organizational commitment. It has been determined that a unit improvement in the satisfaction of spatial arrangements leads to an increase of .463 units at the level of organizational commitment. As a result of the research, it is important to show that an important factor in the continuity of the organization, such as organizational commitment, is related to the spatial arrangements in schools.