Uranium dioxide production by sol-gel technique
- Tez No: 5384
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: sol-gel, uranium dioxide, gadolinium oxide, uranyl nitrate, nuclear fuel. -m
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÇÖZELTİ-PELTE YÖNTEMİYLE URANYUM DÎOKSİT ÜRETÎMİ Durmazuçar, Hasan H. Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Güngör Gündüz Ortak Yönetici: Doç.Dr. Işık Önal 66 Sayfa, Ocak 1989 ÖZET Bu çalışmada çözelti-pelte yöntemiyle nitratlı bileşiklerden hareket edilerek uranyum dioksit ve uranyum-gadolonyum oksit yakıtları elde edilmiştir. Kavurma ve indirgeme“N2+H2”atmosferi altında 600,700,800 ve 1500 C'de yapılmıştır. Oksijen/uranyum oranının 600 C'de indirgeme zamanı ile azaldığı bulunmuştur. Gözenek hacimlerinin dağilimlarının incelenmesinden çapları 80-125 Â olan gözeneklerin 600°C'de indirgenen örneklerde 800 C'de indirgenen örneklerden daha fazla olduğu görülmüştür. Fakat 125 Â'dan büyük gözeneklerin 800 C'de daha fazla meydana geldiği görülmüştür. Bunun sebebi küçük gözeneklerin sinterleme nedeniyle birleş meleridir. Nitekim 1500 C'deki sinterleme gözenek hacimlerini çok fazla azaltmaktadır. En muhtemel gözenek çapıda sıcaklıkla artmaktadır. Gadolonyum oksit 1500 C 'de sinterlemeyi önleyerek, saf UO" örnekleriyle karşılaştırıldığında küçük gözenek hacimlerinin ve yüzey alanlarının artmasına neden olmaktadır. Kristalleşme 800 C'de tamamıyla oluşmakta ve kristal yapısı 800 C'de basit küp olurken 1500 C'de yüzey merkezli küp olmaktadır. Anahtar kelimeler : çöz-pel, uranyum dioksit,.gadolonyum oksit, uranyum nitrat, nükleer yakıt. -iv-
Özet (Çeviri)
URANIUM DIOXIDE PRODUCTION BY SOL-GEL TECHNIQUE Durmazuçar, Hasan H. Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Program, MS. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Güngör Gündüz Co-supervisor: Assoc.Prof.Dr. Işık önal 66 Pages, January 1989 ABSTRACT In this study the sol-gel method was used for the production of uranium dioxide and uranium-gadolinium oxide fuels from their nitrates. Calcination and reduction was carried out under“N”+H“ atmosphere at 600,700,800, and 1500°C. It was found that oxygen/uranium ratio decreases as reduction time increases at 600 C. The analysis of pore volume distribution shows that micropores within diameters of 80-125 Â are larger in quantity for the samples reduced at 600°C than the ones reduced at 800°C. However after 125 Â the amount of pores increases at 800 C. This should be due to the unification of pores because of sintering. In fact sintering at 1500 C highly decreases the pore volume. The most probable pore diameter also increases with temperature. Gadolinium oxide prevents sintering at 1500 C, thereby increasing micropore volume and surface area as compared to those of pure UO”samples. Complete crystallization takes place at 800 C, and the crystal structure is simple cubic at 800°C while it is face centered cubic at 1500°C.