Analysis of structurally coupled interior acoustic fields by acoustoelasticity method
- Tez No: 5385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biçimsel çözümleme, Yapısal-akustik bağlaşımı, Akustik-esneklik. -vi, Modal analysis, Structural-acoustic coupling, Acoustoelasticity. -iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
AKUSTİK-ESNEKLİK YÖNTEMİ KULLANARAK YAPISAL SİSTEM İLE BA?LAŞIK İÇ AKUSTİK ALANLARIN ÇÖZÜMLEMESİ SÖZER, E. Murat Mühendislik Fakültesi Makina Müh. Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN 120 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Özellikle akışkan-yapı arasındaki etkileşimin etkin olduğu iç akustik alanların incelenmesinde akustik-esneklik yöntemi güncel bir yöntemdir. Akustik basınç ve yapısal duvar deplasmanı cinsinden yazılmış olan, jiroskopik etki ile bağlaşık sistem denklemleri kullanan bu yöntem yapısal ve akustik sistemlerin dinamik özellikle rini araştırmakta yararlıdır. Bu çalışmada akustik-esneklik yöntemi, ortotropik esnek plakalar ile ayrılmış akustik alanlar için geliştirilmiştir-. Sönümlemenin yok sayıldığı yaklaşımda bağlaşık doğal frekansların ve bunlara karşılık gelen durağan dalga biçimlerinin hesaplandığı bir bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır. Yöntem, aynı zamanda dışarıdan etkiyen ve zamana göre harmonik olarak değişen akustik basınç ile uyarılan iç akustik alanlar için de geliştirilmiştir. Hazırlanan yazılım ile geliştirilen yöntem sonuçlarını analitik çözümler ve teknik yazında verilmiş olan deneysel ve sonlu elemanlar yöntemi sonuçlarıyla karşılaştırmak !için iki ve üç boyutlu birçokörnek çalışma ele alınmıştır. Elde edilen sonuçların diğer sonuçlarla genellikle iyi bir uyum içinde olduğu görülmüştür. Çözümlemede kullanılan biçim sayısı ve alt-kovuk sayısı, alt-kovukların boyutları oranı ve birbirine benzerliği etkenlerinin etkilerini ortaya çıkarmak açısından sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF STRUCTURALLY COUPLED INTERIOR ACOUSTIC FIELDS BY ACOUSTOELASTICITY METHOD SÖZER, E. Murat Faculty of Engineering Mechanical Eng. Department, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN 120 Pages, February 1989 ABSTRACT Acoustoelasticity method is quite popular to study interior acoustic fields especially when fluid-structure interaction is pronounced. It is used to represent the dynamic behavior of structural and acoustical systems by gyroscopically coupled system equations expressed in terms of acoustical pressure and structural wall deflection. In this study, the acoustoelasticity method is extended to investigate the acoustic fields partitioned by orthotropic plates. A computer software is prepared to calculate the coupled natural frequencies and corresponding mode shapes when no damping is present. The method is also improved to study the forced acoustic field due to externally applied pressure fluctuating harmonically. Several two and three dimensional case studies are considered to compare the results of present analysis with the analytical and experimental results, and the results obtained by the finite element method. The findings of the case studies are generally in good -iii-agreement with the other results. The results are evaluated on the basis of number of modes retained, number of subcavities used in the analysis, aspect ratio of the subcavity dimensions, and similarity of subcavity shapes.