Aile işletmelerinin kurumsallaşmaya bakışında kültürel yapının etkisi: Edirne örneği
The effect cultural structure on the perspectives of family business: The case of Edirne
  1. Tez No: 538411
  2. Yazar: ECE ARSLAN YELMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN BİLİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Aile İşletmesi, Kültür, Institutionalization, Family Business, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dünya ve Türkiye ekonomisinde büyük bir yeri olan aile işletmeleri, manevi temelleri olan“aile”kavramı ile ekonomik önemi daha önde olan, karlılık, etkinlik verimlilik gibi kavramların ön plana çıktığı“işletme”yi bir araya getirmesi açısından oldukça kompleks bir birleşimdir. Aile işletmeleri; bu iki kavramı bünyesinde barındıran, bununla birlikte finans, halkla ilişkiler, pazarlama, yönetim gibi birçok işletme fonksiyonun da tek elde toplandığı işletmelerdir. Bu da birçok avantaj ve dezavantajı beraberinde getirmektedir. Bu çalışma; aile işletmelerinin kurumsallaşma eğilimleri üzerinde, kültürün etkilerinin incelenmesine yönelik olarak yapılmıştır. Çalışma için Edirne'de bulunan aile işletmelerinin on tanesi ile iletişime geçilmiştir. Bu işletmelerden; altı tanesinin yöneticileri ile görüşme sağlanmıştır. Yöneticilerle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Toplanan veriler ışığında, aile işletmelerinin kurumsallaşmaya ihtiyatlı yaklaşmasında, yöneticilerin kültürel geçmişinin ve yapısının önemli bir rolü olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
World and a great location within family businesses in Turkey's economy, which is the spiritual foundation of“family”economic importance to the concept that is more ahead, profitability, activity that come to the forefront of concepts such as efficiency,“business”is a complex combination of terms to bringing together. Family businesses; these two concepts, finance, public relations, marketing, management, such as many business functions in a single hand gathered. This brings many advantages and disadvantages. This thesis; It aims to examine the effects of culture on the institutionalization trends of family enterprises. Ten of the family businesses in Edirne were contacted for the study. From these businesses; the interviews were made with the managers of six of them. Face-to-face interviews with managers. In the light of the collected data, it has been revealed that family businesses have a cautious approach to institutionalization and their cultural background and structure have an important role.