Kur'an'da cehennemlikler
Infernal humans in Qur'an
- Tez No: 538444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN PAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İnsan, Cehennem, Dünya, Quran, Human, Hell, World
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Cennet ve cehennem inancı, insanlığın inanç tarihinde, yaratıcıya imandan sonra önemli bir yer teşkil etmektedir. İnsanı iyi işler yapmaya sevk eden, kötülüklerden sakındıran sebeplerden biri cehennem azabı korkusudur. Cehennem azabı korkusuna rağmen, isyan edip cehennemi hak eden insanların çokluğu da Kur'an'ı Kerim'in bildirdiği bir gerçektir. Bu çalışmada; Kur'an'da cehennemle tehdit edilenler ve onların vasıfları izah edilmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; semavi ve bazı beşeri dinlerde cehennem tasavvuru; ikinci bölümde Kur'an'da cehennemle tehdit edilenler ve üçüncü bölümde dünyada iken cehennemlik olduğuna işaret edilenler açıklanmıştır. Bu çalışmayı yaparken kutsal metinlerden, eski ve yeni tefsir kaynaklarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
After faith in the creator, the belief of heaven and hell is an important place in the history of the faith of humanity. One of the reasons that out of harm's way and lead humans to do good works is the fear of hell. However the fear of hell, number of people who against and to deserve hell is a reality to announce by Quran. In this study, humans who threatened with hell in Qur'an and their traits explained. This study consists of three parts. In the first part, the heavenly and some human religions of the imagination of hell; in the second part, humans who threatened with hell in Quran and in the third part, infernal humans who pointed out when they are in world to explained. While did this study, holy texts, old and new sources of exegesis have benefited.