Şanlıurfa ili Siverek ilçesinde arazi kullanımı
Land use in Siverek, Şanlıurfa
  1. Tez No: 538450
  2. Yazar: AHMET AYKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, Siverek, Uzaktan Algılama, CBS, Land Use, Siverek, Remote Sensing, GIS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Siverek İlçesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümü'nde Şanlıurfa İli sınırları içinde bulunur. Şanlıurfa İlinin kuzeyinde yer alan ilçe sınırları doğal ortam özellikleri bakımından sade bir yapıya sahiptir. Genel olarak bazalt-plato özelliği gösteren sahada bu düzlüğü bozan en önemli morfolojik birim ilçenin doğusunda yer alan ve kalkan tipi volkan olan Karacadağ'dır. Bazalt karakterli olan Karacadağ ilçe arazisinin büyük kısmının bazaltlarla kaplı olmasına sebep olmuştur. Siverek İlçesi'nin arazi kullanım durumu ve zamansal değişimlerinin tespit edilebilmesi için hazırlanan bu çalışmada CBS ve UA teknikleri kullanılmıştır. Yıllar arası değişimlerin tespitinde 1985-2000-2017 yıllarına ait LandSAT uydu görüntüleri kullanılmıştır. Bu uydu görüntülerinden arazi kullanım haritaları oluşturulmuştur. Yapılan bu çalışmalar sonucunda yıldan yıla ilçe sınırları içerisinde meralarda azalma olduğu, yerleşim alanlarında ve tarım alanlarında artış olduğu gözlenmiştir. Araştırma sahasında sulu tarım arazileri ve meyve bahçeleri artarken, kuru tarım arazilerinde az da olsa azalma olmuştur. Bu durum ilçede sulama imkanlarının arttığının göstergesidir. Araştırma sahasında görülen en büyük sorun sulama imkanlarının yetersizliği ve Karacadağ volkanının etkisiyle ilçe arazisinin taşlık olmasıdır. GAP ve imkanların artmasıyla tarımsal faaliyetlerin artacağı ve yapılan faaliyetlerde yöreyi sınırlayan doğal sorunların ortadan kalkacağı şüphesizdir.
Özet (Çeviri)
The research area is in the part of Mid Fırat of Southeastern Anatolia Region. The natural environment features, inside the province border that is located in the north part of Şanlıurfa vary. The area that the elevation is the highest is Karacadag that is located in the eastern part of the county and is shild type volcano. The area in point of climatic characteristics are in the class of subarid Mediterranean climate. In this study carried out in order to determine the land use assessment and temporal change of the county Siverek, GIS (Geographic Information Systems) and RS technics (Remote Sensing) were used in order to determine the inter-annual changes, LandSAT satellite footage of 1985-2000-2017 years was used. Land use maps were created from this satellite footage. As a result of these studies, it was observed that moors and pasture areas in the county borders have decreased; but settlements and cultivated areas have increased. While irrigated farming areas and orchards in the searching sector have increased, dry farming areas have slightly decreased. This state reveals that irrigation possibilities have increased in the county. The major problem in the research field is lack of possibilities of irrigation and the terrain of county is a stony place due to Karacadag volcano. There is no doubt that with GAP Project and increasing possibilities, agricultural activities will increase and the activities carried out have got rid of the problems limiting themselves.