Bölgesel dengesizlikleri gidermede mali politikalar
Fiscal policies in resolving regional imbalances
  1. Tez No: 538486
  2. Yazar: GÜLŞAH KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Dengesizlik, Mali Politika, Bölgesel Sorunlar, Teşvikler, Geri Kalmış Bölge, Bölgesel Kalkınma, Regional Imbalance, Fiscal Policy, Regional Issues, Incentives, Underdeveloped Region, Regional Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Ülke genelinde dengeli bir ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi, iktisat politikalarının en temel amaçlarından birisidir. Ekonomik, sosyal ve doğal faktörlerin mutlak eşitliğe sahip olmaması, gelişmenin dengeli bir şekilde gerçekleşmesini engellemektedir. Ülkenin bölgeleri arasında yaşanan gelişme farkları nedeniyle bölgesel dengesizlik sorunu meydana gelmektedir. Bu nedenle bölgesel dengesizliğe engel olmak amacıyla çeşitli mali politikalar geliştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; bölgesel dengesizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan mali politikaların doğru saptanabilmesini sağlamaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bölge kavramının iktisadi anlamda tanımı yapılmış ve bölgelerin ekonomik yapısına ve ekonomik gelişmişlik seviyelerine göre çeşitlerine değinilmiştir. Bölgesel dengesizlik kavramı ve bölgesel dengesizliğin nedenleri, çeşitleri ve oluşum sürecine yer verilmiştir. Ayrıca bölgesel dengesizliğin tarihsel gelişimine yer verilmektedir. İkinci bölümde; bölgesel dengesizliğin ortaya çıkardığı sorunlar belirtilmekte, geri kalmış ve aşırı kalabalıklaşmış bölge sorunları olarak iki ana başlığa ayrılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, bölgesel dengesizliği gidermede kullanılan mali politikaların kriterlerine, amaçlarına, türlerine ve araçlarına ayrıntılı bir şekilde yer verilmektedir. Ayrıca bu bölümde; bölgelerarası dengesizliğe karşı hazırlanan mali politikaların uygulanmasını engelleyen faktörler belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Achieving a balanced economic development across the country is one of the main objectives of economic policies. The fact that economic, social and natural factors do not have absolute equality causes the development to not be realized in a balanced way. Due to the developmental differences between the regions of the country, there is a problem of regional imbalance. Therefore, various fiscal policies are being implemented to prevent regional imbalance. The purpose of this study is; to ensure that the fiscal policies prepared in order to eliminate regional imbalances can be determined correctly. The study consists of three parts. In the first chapter, the concept of the region is given in the economic sense and the economic structure and economic development levels of the region are mentioned. The concept of regional imbalance and the causes, types and formation process of regional imbalance are examined. The historical development of regional imbalance is also included in this section. In the second part; the problems caused by regional imbalance are stated. It is divided into two main headings as backward and overcrowded regional problems. In the third part of the study, the criteria, objectives, types and tools of the fiscal policies used to eliminate the regional imbalance are detailed. Factors preventing the implementation of fiscal policies against interregional imbalance are indicated.