Özofagus atrezili çocukların uzun dönem solunum yolu sorunlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long term respiratory problems in children with esophageal atresia
- Tez No: 538496
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE GİRİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: hırıltı, öksürük, özofagus atrezisi, pnömoni, solunum fonksiyon testi, cough, esophageal atresia, pneumonia, respiratory function test, wheezing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
GİRİŞ. Özofagus atrezisi (ÖA)/Trakeoözofageal fistül (TÖF) çocukluk çağındaki solunumsal morbiditelerle ilişkili olabilen özofagusun en sık konjenital anomalisidir. Solunumsal komplikasyonların nedeni tam bilinmemekle birlikte multifaktöriyel olduğu öne sürülmektedir. AMAÇ. Özofagus atrezili çocukların uzun dönem solunum yolu sorunlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Risk faktörleri olabilecek nedenler ile solunumsal komplikasyonlar arasındaki ilişki irdelenmek istenmiştir. YÖNTEM. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde ameliyat olmuş ve araştırmaya katılım daveti sonrası Çocuk Göğüs Hastalıkları polikliniğimize başvuran 33 ÖA/TÖF tanılı olgu hasta grubu, Çocuk Gastroenterolojisi polikliniği tarafından gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) nedeniyle izlenen 20 olgu kontrol grubu olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Bu araştırma, vaka kontrol çalışması olmasının yanı sıra gözlemsel ve analitik değerlendirmeler içermektedir. Hasta ve kontrol grubuna yönelik solunumsal semptom ve bulguları irdeleyen“anamnez formları”düzenlenmiştir. Aile ile yapılan görüşme sırasında alınan bilgilerden ve sistemdeki kayıtlı verilerinden yararlanılarak form doldurulmuştur. Bu bilgilere dayanarak hastaların prenatal, natal ve postnatal özellikleri, takip ve tedavi sürecindeki gelişmeler ile solunumsal semptom ve bulguları (öksürük, hırıltı, tekrarlayan pnömoni öyküsü, solunum sıkıntısı atağı ve solunumsal nedenlerle hastaneye yatış öyküsü) arasındaki ilişkili sorgulanmıştır. Ek olarak, > 6 yaş olan hasta ve kontrol grubundaki olgulardan reversibilite ile SFT istenmiştir. Her iki grubun total IgE, ev tozu akarı (D. Farinae) spesifik IgE düzeyi ve eozinofil sayısı/yüzdesi kaydedilmiştir. BULGULAR. Yaş medyanı 6,7 yıl (aralık 0,5 – 18 yıl) olan hastalar arasında tekrarlayan veya kronik öksürük %84,8'inde, hırıltı %51,5'inde, son bir yıl içinde solunum sıkıntısı atağı öyküsü %63,6'sında, tekrarlayan pnömoni %24,2'sinde ve hayatları boyunca en az bir kez solunumsal nedenlerle hastaneye yatış öyküsü %63,6'sında tespit edilmiştir. Doktor tanılı astım sıklığı %33,3, aspirasyon pnömonisi öyküsü %27,2 ve trakeomalazi %18,1 oranlarında bulunmuştur. Olguların solunumsal semptom ve bulguları ile prenatal, natal ve postnatal özellikler, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YDYBÜ) kalış süresi, atrezi ve uygulanan cerrahi tipi arasındaki ilişki incelendiğinde; YDYBÜ yatış süresi uzun olanlarda solunumsal nedenlere bağlı yatış sayısının az olduğu saptanmıştır. Solunumsal semptom ve bulgular ile eşlik eden kardiyovasküler anomaliler, göğüs deformiteleri ve cerrahi komplikasyonların varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hastalarda eozinofil sayısı ve yüzdesi, total IgE ve ev tozu akarı (D. farinae) spesifik IgE düzeyi normal tespit edilmiştir. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında solunumsal semptom ve bulguların görülme oranları karşılaştırıldığında; solunumsal nedenlere bağlı yatış ve aspirasyon pnömonisi öyküsü hasta grubunda daha yüksek saptanmıştır. Spirometrik ölçümler (FVC, FEV1 ve FEF25-75) hasta grubunda belirgin olarak düşük hesaplanmıştır. Ortalama total IgE düzeyi, eozinofil yüzdesi ve ev tozu akarı (D. farinea) sensitizasyonu kontrol grubunda yüksek bulunmuştur. SONUÇ. ÖA/TÖF hastaları ile kontrol grubundaki GÖRH olan olgular arasında benzer astım oranları saptanmıştır. Her iki grupta astım ile allerjik duyarlılık arasında ilişki bulunmamıştır. ÖA/TÖF olan hastalarda solunum fonksiyon testleri anlamlı olarak düşük olmasına karşın göğüs deformiteleri ile ilişkili bulunmamıştır. Uzun dönem solunumsal komplikasyonlar ile geç dönem cerrahi komplikasyonlar arasında birebir anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Önceki araştırmaları destekler nitelikte olan çalışmamız ile uzun dönem solunumsal komplikasyonların etiyolojisinin multifaktöriyel olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION. Esophageal atresia (EA)/Tracheoesophageal atresia (TEF) is the most common congenital anomaly of esophagus, which may be associated with childhood respiratory morbidities. Although the cause of respiratory complications is not well-known it is suggested to be multifactorial. PURPOSE. Purpose of this study is evaluate long-term respiratory problems in children with esophageal atresia. İt is wanted evaluate the relationship between respiratory complications and possible risk factors for causes. METHODS. After the invitation to participate in the study, 33 patients who were operated by pediatric surgery clinic and as a control group 20 patients who were followed-up for GERD by the pediatric gastroenterology were applied to our pediatric chest diseases clinic were included in the study. This study is not only a case-control study, but also observational and analytical assessments. Anamnesis forms were prepared for examine the respiratory symptoms and findings for the patient and control groups. The form was completed by using the information obtained from the interviews with the families and the recorded data in the system. Based on this data, the prenatal, natal and postnatal characteristics of the patients, follow-up and developments in the treatment process, respiratory symptoms and symptoms (cough, wheezing, history of recurrent pneumonia, respiratory distress episode and history of hospitalization) were questioned. In addition, people with > 6 years of age control and patient group were asked reversibility and RFT. Total IgE, house dust mite specific IgE level(D. Farinae) and eosinophil count / percentage of both groups were recorded. FINDINGS. Among the patients with a median age of 6.7 years (range 0.5 to 18 years), 84.8%had recurrent or chronic cough, 51.5%had wheezing, 63.6%had history of respiratory distress in the last year, 24.2% had recurrent pneumonia. 63.6%of patients had a history of hospitalization for respiratory reasons at least once in their lifetime. The prevalence of physician-diagnosed asthma was found to be 33.3%, aspiration pneumonia history was 27.2%and tracheomalacia was 18.1%. When the relationship between prenatal, natal and postnatal features, duration of stay in the neonatal intensive care unit (ICU), atresia and the type of surgery performed were evaluated. hospital admissions due to respiratory causes were found to be low in patients with long ICU stay. There was no statistically significant difference between respiratory symptoms and findings, accompanying cardiovascular anomalies, chest deformities and surgical complications. Eosinophil count and percentage, total IgE and house dust mite specific IgE (D. farinae) levels were found to be n ormal in patients. When the prevalence of respiratory symptoms and findings were compared between the patient group and the control group; The history of hospitalization and aspiration pneumonia due to respiratory causes was higher in the patient group. Spirometric measurements (FVC, FEV1 and FEF25-75) were significantly lower in the patient group. The mean total IgE level, eosinophil percentage and house dust mite (D. farinae) sensitization were high in the control group. RESULTS. Similar asthma rates were found between the patients who has GERD with EA/TEF and control group patients. Although pulmonary function tests were significantly lower in EA/TEF patients, it was found that it is not associated with chest deformities. No significant correlation was found between long-term respiratory complications and long-term surgical complications. Our study supports the previous studies, the etiology of long-term respiratory complications was considered to be multifactorial.