Erişkin idiopatik trombositopenik purpura olgularında klinik değerlendirme ve tedavi sonuçları
Clinical evaluation and treatment results of adult idiopathic thrombocytopenic purpura patients
- Tez No: 538528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM ÖZET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, idiyopatik trombositopenik purpura, klinik değerlendirme, tedavi yanıtı, üre nefes testi, Helicobacter pylori, idiopathic thrombocytopenic purpura, clinical evaluation, teratment results, urea breath test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Erişkin İdiopatik Trombositopenik Purpura Olgularında Klinik Değerlendirme ve Tedavi Sonuçları Çalışmamız Ocak 2001-Nisan 2007 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji bölümünde takip edilen 99 ITP'li hastanın kliniği, laboratuar bulguları, uygulanan tedavi yöntemleri ve sonuçlarının literatür bilgileri ile birlikte retrospektif olarak değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi. Yaşları 16-76 (ortanca 37.7) arasında değişen 99 olgumuzun 75'i kadın (%75.75), 24'ü ise erkekti (%24.25). Kadın/erkek oranı 3.12 olarak tespit edildi. Olgularımızın takibimize alındıkları veya tedaviye başlanma tarihindeki platelet değerleri 1000-98000/mm3 arasında değişmekteydi ve ortalama platelet değeri 21397/mm3 olarak tespit edildi. Kadın olgulardaki ortalama platelet değeri 19521/mm3 iken erkeklerde bu değer 27434/mm3 idi. Tanı aşamasında olgularımızın 58'inde (%58.58) ITP ile ilişkili semptom mevcuttu. Diğer olgularımız ise rutin tetkikleri sırasında saptanmıştır. Semptomların başında ekimoz, epistaksis ve diş eti kanaması gelmekteydi.5 olgumuza herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmayıp takibe alınmıştır. 79 olgumuza uygulanan kortikosteroid tedavisi sonucunda tam yanıt oranımız %45.56'dır. Splenektomi uygulanan 35 olgumuzdaki tam yanıt oranımız %68.5'tir. İmmünsüpresif tedavi verilen 6 olgumuzun 2'sinde tam yanıt elde edilmiştir. 6 gebe ITP'li olgumuzda gerek gebelik dönemlerinde, gerek doğumları sırasında, gerekse de doğum sonrası dönemde herhangi bir komplikasyon meydana gelmemiştir. Üre nefes testi yapılıp H. Pylori pozitifliği saptanan 26 olgumuza eradikasyon tedavisi verilmiştir. Bu olgularımızın 7'sine sadece eradikasyon tedavisi, diğerlerinde ise eradikasyon tedavisi başka tedavi yöntemleri ile kombine olarak verilmiştir. 7 olgumuzun ikisinde tam yanıt elde edilirken, dört olgumuzda platelet düzeyleri tedavi öncesi döneme benzer şekilde kalmış, bir olgumuzda ise tam yanıt düzeyinde olmayan bir yükselme tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda kortikosteroid tedavisi ve splenektominin halen ITP'de temel tedavi yöntemlerini teşkil ettiği, immünsüpresif tedavinin kararında kar-zarar dengesinin kurulmasının gerekliliği ve H. Pylori pozitifliği saptanan hastalara eradikasyon tedavisi verilmesinin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Clinical Evaluation and Treatment Results of Adult Idiopathic Thrombocytopenic Purpura Patients Our study was carried out with the retrospective evaluation of the clinical features, laboratory findings and treatment methods of 99 patients with ITP who were followed up in the Department of Hematology, Ankara Numune Training and Research Hospital between January 2001 and April 2007. Of the 99 patients aged between 16-76 years (median 37.7), 75 (75.75%) were female and 24 (24.25%) were male. Female / male ratio was determined as 3.12. The platelet values of the patients at the time of starting in our follow-up or initiation of their treatment ranged between 1000-98000/mm3 and mean platelet value was determined as 21397/mm3. The mean platelet value in the female cases was 19521/mm3 and this value was 27434/mm3 in males. In the diagnosis stage, 58 (58.58%) of the patients had ITP-related symptoms. Other cases were detected during routine examinations. The most common symptoms were ecchymosis, epistaxis and gingival bleeding. Five of our cases were followed-up without any treatment modality. As a result of corticosteroid treatment applied to 79 cases, our complete response rate was 45.56%. Our response rate was 68.5% in 35 cases who underwent splenectomy. Complete response was obtained in 2 of 6 cases who were given immunosuppressive treatment. In our 6 pregnant patients with ITP, no complication occurred during pregnancy, delivery and postpartum period. As a result of the urea-breath test, 26 patients with H. pylori positivity were treated with eradication therapy. Seven of these cases were treated with only eradication therapy and the others were treated with combination of eradication and other treatment modalities. In 2 of 7 cases, complete response was achieved, while in four of our patients, platelet levels remained similar to the pre-treatment period. In our one case, an increase not at complete response level was detected. As a result of our study, it was concluded that corticosteroid treatment and splenectomy still constitute the main treatment methods in ITP, the need to establish a profit-loss balance in the decision of immunosuppressive treatment and to give eradication treatment to patients with H. pylori positivity.