Demokrat Parti Döneminde Malatya'da sosyal, siyasi ve ekonomik hayat (1950-1960)
Social, political, and economic life in Malatya during the Democratic Party (1950-1960)
- Tez No: 538534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİRDES TEMİZGÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Malatya, CHP, Ekonomi, Siyaset, Malatya, CHP, Economy, Politics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra il haline getirilen Malatya, Tek Parti İktidarı döneminde uygulanan devletçilik politikaları doğrultusunda açılan tütün ve iplik fabrikaları ile doğuda önemli sanayi şehirlerinden biri olmuştur. İsmet İnönü'nün Malatyalı olması, CHP'nin elini bu şehirde güçlendirmiş ve bu partinin etkisini, çok partili dönemde de DP'ye karşı sürdürmesine neden olmuştur. 1950 seçimlerinde büyük bir farkla iktidara gelen DP, aynı başarıyı Malatya'da sergileyememiştir. DP iktidara geldikten sonra Malatya'ya atadığı valiler eliyle şehrin siyasal tercihini değiştirmek istediyse de başarılı olamamıştır. 1954 seçimlerinden sonra DP'nin en çok oy aldığı Adıyaman'ı iktisadi ve coğrafi sebeplerle Malatya'dan ayırıp il haline getirmesi, bu şehri CHP'ye oy verdiği için cezalandırdığı şeklinde yorumlanmıştır. DP, siyasal alanda Malatya'da başarı elde edemese de CHP'nin bu şehirde uyguladığı ekonomik yatırımları devam ettirmiş ve 1956 yılında şehirde şeker fabrikasını açmıştır.
Özet (Çeviri)
Malatya became a province after the foundation of the Republic and became one of the important industrial cities in the east with the tobacco and yarn factories opened in line with the statism policies applied during the single party power period. The fact that İsmet İnönü'nın Malatya strengthened the CHP's hand in this city and caused the influence of this party to continue against the DP in the multi-party period. The DP, which came to power with a great difference in the 1950 elections, has not exhibited the same success in Malatya. After DP came to power, he did not succeed even if he wanted to change the political choice of the city by the governors he appointed to Malatya.After the 1954 elections, the DP's separation of Adıyaman from Malatya for economic and geographical reasons and making it a province was interpreted as punishment for voting for the CHP. The DP, although not successful in the political arena Malatya, continued its economic investments in the CHP and opened the sugar factory in the city in 1956.