Demokrat Parti Döneminde Adıyaman
Adıyaman during the Democratic Party Period
  1. Tez No: 949725
  2. Yazar: AYŞENUR AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, Hısn-ı Mansur, Adıyaman, Demokrat Parti, Malatya, Hısn-ı Mansur, Adıyaman, Democrat Party
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Paleolitik Çağ itibariyle tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı önemli bir yerleşim yeri olmuştur. 1954 yılına kadar ise Malatya vilayetine bağlı bir ilçe durumunda iken 1954 yılında kabul edilen“6418 sayılı Malatya Vilayetine Bağlı Adıyaman Kazasında Adıyaman Adıyla Yeniden Bir Vilayet Kurulması Hakkındaki Kanun”ile Adıyaman vilayet yapılmıştır. Adıyaman'ın Vilayet olmasının ardından ise gerek mülki gerek idari ve gerekse de imar ve yatırım çalışmaları büyük bir ivme kazanmıştır. DP'nin iktidarda olduğu 10 yıllık zaman içerisinde Adıyaman'da idari taksimatı başta olmak üzere siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik alanlarda önemli değişim ve gelişmeler yaşanmıştır. Bu çalışmada 1950-1960 yılları arasında Adıyaman'ın idari, demografik, siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik durumu incelenmiş ve analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı DP döneminde Adıyaman vilayetinde yaşanılan gelişmeleri ve değişimleri ortaya koymaktır. Ayrıca Adıyaman'da DP dönemindeki partiler, bu partilerin teşkilatlanma çalışmaları ve yapılan genel ve yerel seçimler ile bu seçimlerin sonuçları ele alınmıştır. Kültürel alanda eğitim başta olmak üzere DP'nin Adıyaman vilayetindeki eğitim çalışmaları ve yapılan okullar ele alınırken, devamında ise kütüphaneler, basın, yayın, sinema, tiyatro, filmler, kültürel kuruluşlar, müzik ve spor çalışmaları incelenmiştir. Sosyal yapı içerisinde ise günlük ve adli olayların ardından DP döneminde Adıyaman'da kutlanan özel gün ve milli bayramlar ile dernekler, sendikalar, sağlık ve ulaşım konuları ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü olan ekonomik bölümde ise DP döneminde Adıyaman vilayetinin genel ekonomik durumu ele alınmış olup, akabinde de bu dönem içerisinde yapılan tarımsal gelişmeler, hayvancılık faaliyetleri, ticaret ve sanayi alanındaki gelişmeler ve yatırımlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the administrative, demographic, political, cultural, social and economic situation of Adıyaman between 1950 and 1960 was examined and analyzed. The aim of the study is to reveal the developments and changes experienced in Adıyaman province during the DP period. Adıyaman, one of the oldest known settlements in history as of the Paleolithic Age, has been a cosmopolitan settlement as it has hosted many ethnic elements throughout history. While it was a district of the Malatya province until 1954, Adıyaman was made a province with the“Law No. 6418 on the Re-Establishment of a Province with the Name of Adıyaman in the Adıyaman District of the Malatya Province”adopted in 1954. After Adıyaman became a province, both civil, administrative and zoning and investment works gained great momentum. During the 10 years that DP was in power, significant changes and developments took place in Adıyaman in political, social, economic, cultural and demographic areas, especially in its administrative division. In this study, the historical background of the districts as well as their administrative structure and provincial organization are discussed in the administrative field, while in the demographic field the population structure is examined comprehensively. Regarding the political sphere, the parties during the DP period, the organizational efforts of these parties, the general and local elections and the results of these elections were discussed. While the educational activities and schools of DP in Adıyaman province, especially education in the cultural field, were discussed, then libraries, press, publications, cinema, theatre, films, cultural institutions, music and sports activities were examined. In the social structure, after daily and judicial events, special days and national holidays and associations celebrated in Adıyaman during the DP period, Unions, health and transportation issues were discussed. In the economic section, which is the last part of the study, the general economic situation of Adıyaman province during the DP period was discussed, and then the agricultural developments, animal husbandry activities, developments and investments in trade and industry during this period were examined.