18-25 yaş arası sağlıklı bayanlarda postür değerlendirilmesi ve pedobarografik analizi
Postural evaluation and pedobarographic analysis in healthy ladies between 18-25
- Tez No: 538560
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: postür, Q açısı, pedobarografik analiz, fotogrametri, Posture, Q angle, pedobarographic analysis, photogrammetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: 18-25 yaş arası kadınlarda farklı postür tiplerinin belirlenmesi ve bu postürlerin ayak tabanına etki eden basınç ve kuvvetleri nasıl etkilediğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-25 yaş arasında 44 gönüllü kız öğrenci katıldı. Dahil olma kriterleri; çalışmaya katılmaya gönüllü olmaları, AOFAS skorunun 100 olması, VKİ 17-29,9 kg / m² sınırları içinde olması, daha öncesinde alt ekstremite ile ilgili cerrahi operasyon geçirmemiş ve son 6 ayda alt ektremite ile ilgili ciddi travma, burkulma öyküsünün bulunmaması, bilinen nörolojik, metabolik, endokrin, romatizmal ve görme alanı kaybına neden olan hastalığının olmamasıdır. Postür değerlendirmesi için gönüllülerin 4 yönden çekilen fotoğrafları üzerinde yedi açı ImageJ programında hesaplandı.Bu açılar; baş pozisyonu, koronal omuz açısı, torakal kifoz, lumbal lordoz, Q açısı, kalça açısı ve vücudun vertikal dizilimidir(VVD). Q açısına göre; Q ≥ 20° (n=15) ile Q < 20° (n=29) 2 grup oluştuldu .İki grubun pedobarografik ölçümleri, HR Mat platformu ile yapıldı. Bulgular: pedobarografik verilerin iki grup arasında karşılaştırıldı istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Ancak her grup için; pelvik inklinasyon, subtalar açı, VVD ve Q açısına göre ölçülen değerler ile pedobarografik verilerin karşılaştırılmasından, her iki grup için farklı maskeleme alanlarında korelasyon olduğu gözlendi. Sonuçlar: Çalışmanın sonucunda postürü etkileyen parametrelerin ayak tabanı basınç verileriyle ilişkili olduğu gösterildi. Postür bozukluğu söz konusu olduğunda ayak taban basınç dağılımını dengeleyecek tabanlık kullanımı, özellikle eşlik eden kronik hastalığı olan bireylerde önemli fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine the different types of postures in women aged 18-25 and how these postures affect the pressure and forces that affect the foot. Method: 44 volunteer female students aged between 18-25 participated in the study. The criteria for this study is to be volunteer to participate in the study, AOFAS score to be 100, BMI 17-29.9 kg / m² within the boundaries, the lower extremity surgery has not undergone surgery and the last six months related to lower extremity trauma, the absence of a history of sprains, known neurological, metabolic, endocrine, rheumatic and visual field loss. For posture evaluation, seven angles on volunteers' photos taken from 4 directions were calculated in the ImageJ program. Head position, coronal shoulder angle, thoracic kyphosis, lumbar lordosis, Q angle, hip angle and vertical alignment of the body (VVD). 2 groups were formed according to Q angle Q≥20 (n = 15) and Q 0.05). For each group; pelvic inclination subtalar angle, the vertical alignment of the body and the Q-angle values and the comparison of pedobarographic data showed a correlation between the different masking areas for both groups. Sonuç: Results show that the affect of parameters for the posture are significantly associated with the plantar pressure data. The use of insoles to compensate for the foot pressure distribution in the case of postural disorders will provide significant benefit, especially in individuals with concomitant chronic disease.