Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda öz-yeterlilik ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between self-efficacy and life satisfaction in patients with chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 538561
  2. Yazar: ÖMER TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Öz yeterlilik, Yaşam doyumu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan hastalarda öz yeterlilik ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi, amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu çalışmanın evrenini Mardin Devlet Hastanesi ve Kızıltepe Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisinde Mart 2018-Ağustos 2018 tarihleri arasında KOAH tanısı ile tedavi olan hastalar, örneklemini ise kabul edilme kriterlerine uygun 127 hasta oluşturmuştur. Veriler hasta tanıtım formu, Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ), Genel öz yeterlilik Ölçeği (GÖYÖ) ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %62, 2 si erkek ve yaş ortalamasının 66. 04±13. 44olduğu belirlenmiştir. Hastaların yaşam doyumu ile öz yeterlilikleri arasında pozitif yönlü, orta düzeyde bir ilişki olduğu istatistiksel açıdan önemli olduğu saptandı (p0,05). KOAH'lı hastaların öz yeterlilik ve yaşam doyumlarının saptanarak, uygun hemşirelik girişimlerinin planlanması ve uygulanması, hastaların öz yeterlilik ve yaşam doyumlarını düşüren sebeplerin belirlenerek bu sebeplere yönelik hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to investigate the relationship between self-efficacy and life satisfaction in patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. The universe of this study consisted of 127 patients who were treated with the diagnosis of COPD between March 2018 and August 2018 in Mardin State Hospital and Kızıltepe State Hospital Chest Diseases Service. The data were collected by face-to-face interview technique by the patient identification form, Life Satisfaction Scale and General Self-Efficacy Scale. 62. 2%of the participants were male and the mean age was 66. 04 ± 13. 44. It was found that there was a positive and medium level relationship between life satisfaction and self-efficacy of the patients (p 0. 05). By determining the self-efficacy and life satisfaction of patients with COPD, planning and implementation of appropriate nursing interventions, determining the causes that decrease the patients' self-efficacy and life satisfaction, and the implementation of nursing interventions for these reasons may be suggested.