Reducing environmental effects and enhancing design capability of architectural structures by using waste polypropylene
Atık polipropilen malzemesi kullanımının mimari yapıların tasarım kapasitesinin geliştirilmesi ve çevresel etkilerin azaltılması üzerindeki etkileri
- Tez No: 538576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polypropylene (PP), Recycling, Enhancing design capability, GaBi, Life Cycle Assessment (LCA)
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma bir inşaat malzemesi olarak geri dönüştürülmüş polipropilen (PP) kullanımının enerji tasarrufu potansiyelini ve çevresel faydalarını ele almaktadır. Dünyada en fazla kullanılan dört plastikten biri olan PP polimer, film veya lif olarak kullanılabilecek çok yönlü bir malzemedir. Dünya çapında plastik kullanımının % 75'ini oluşturan PP malzemenin son yıllarda çok fazla kullanımı, bu plastik malzemenin çöp depolama alanlarında her geçen gün birikmesine, ekosisteme ve çevreye son derece önemli zararlar vermesine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, atıkları azaltmak, daha fazla kaynak üretkenliği bulmak ve inşaat malzemeleri imalatının çevresel etkilerini azaltmaya ve tüketimin azaltılmasına yardımcı olmaktır (Atıkları Servete Dönüştürmek). Bu çalışmada, aynı hacme (1m³) sahip iki kendiliğinden yerleşen beton numunesi karşılaştırılmıştır (bir numune PP lifi ile üretilirken diğeri ise lifsiz beton üretilmiştir(. Her iki numune GaBi yazılımı kullanılarak Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi yapılmıştır. Hem lifsiz beton numuneler hem de PP lif donatılı beton numuneleri için, 100 yıllık yaşam döngüsü değerlendirilmesine göre, hava emisyonları ve tatlı su emisyonları emisyonları sıra-sıyla 4.53x105, 5.66x106; ve 2.51x105, 2.78x105 kg olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar, 100 yıllık bir yaşam döngüsü boyunca, havaya ve tatlı suya yönelik emisyonların sırasıyla % 44.59 ve % 91.99 oranında azaltılması göstermiştir. Kuşkusuz, en büyük yarar, çöplükte plastik atıkların işgal ettiği alanı önemli miktarlarda azaltmak ve ayrıca PP tabanlı malzemelerin neden olduğu kurşun atımını engellemektir. Anahtar Kelimeler Polipropilen (PP), Geri Dönüşüm, Tasarım yeteneğini arttırmak, GaBi, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA).
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the energy saving potential and environmental benefits of recycled polypropylene (PP) usage as a construction material. PP polymer is a versatile material that can be used as films or fibres which makes it one of the most four selling and consumed plastics. PP usage accounts for 75% of the worldwide usage of plastics in the world, this plastic material accumulates day by day in landfill damaging the ecosystem and environment enormously for the last decades. The objective of this study is to reduce waste, find a greater resource productivity, and help decrease the environmental impacts of construction materials manufacturing, and consump-tion (convert Waste to Wealth). In this study, two samples having the same volume (1m³) of self-compacting concrete (SCC); (one consists of PP fibre while the other one doesn't) have been compared in accordance with their Life Cycle Assessment (LCA) by using GaBi software. The emission to air and emission to fresh water for SCC reinforced concrete and PP reinforced concrete are calculated to be 4.53x105, 5.66x106; and 2.51x105, 2.78x105 respectively for 100 years of life cycle. The results showed that, for a 100 years of life cycle, the emissions to air and fresh water should be decreased by 44.59% and 91.99% respectively. Undoubtedly, the biggest benefit was mitigating the area occupied by plastic waste in landfill in bulky quantities, and also preventing lead disposal happening due to disposal of the PP based materials.