Sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçı şiddetine uğrama durumları ve etkileyen etmenler
The purpose of this study is to examine exposure of social workers to client violence and the influencing factors
  1. Tez No: 538586
  2. Yazar: AYŞENUR GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Müracaatçı Şiddeti, Violence, Social Work, Social Worker, Client Violence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmada sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçı şiddetine uğrama durumları ve etkileyen etmenlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Türkiye'de Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'nin 23 İldeki şubelerine kayıtlı sosyal hizmet uzmanlarından kamu kurum kuruluşlarında çalışan 130 SHU üzerinde gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Araştırmada katılımcılardan öz bildirime dayalı, anket formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Araştırmanın verileri 2018 yılının Nisan-Haziran aylarında online ortamda anket formunun kullanıcılara gönderilmesi sonucu ile elde edilmiştir. Araştırmanın veri işleme ve çözümleme aşaması SPSS 22.0 aracığıyla yapılmıştır. Karşılaştırmalı bulguların analizinde Ki-Kare (χ2) testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Sosyal hizmet uzmanlarının %66,9'unun müracaatçı şiddetine maruz kaldıkları, %74,4'ünün ise tanık oldukları görülmektedir. Müracaatçı şiddetine maruz kalan SHU'ların % 89,9'u sözlü taciz/sözel saldırıya uğradığını bildirmiştir. SHU'ların müracaatçı şiddetini işinin tipik bir parçası olarak gördüğü (%62,3), müracaatçı şiddetine yönelik iş yeri yönetimi tarafından alınan önlemlerin yeterli olmadığı (%80) görülmektedir. Sonuç: Dünya'daki duruma bakıldığında ölümle sonuçlanan olaylar olduğu görülmektedir. Ülkemizde bu türden üzücü olayların yaşanmaması için SHU'ları koruyan, örgütsel ve yönetimsel önlemlerin alınması oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine exposure of social workers to client violence and the influencing factors Materials and Methods: Research Social Services Professionals Association in Turkey's 23 public institutions working in the branches of registered SW's in the province were carried out on SW 130 is a cross-sectional study. The questionnaire was collected from the participants based on self-report. The data of the study were obtained by sending the questionnaire form to the users in April-June 2018 online. The data processing and analysis phase of the study was done by means of SPSS 22.0. In the analysis of comparative findings, Chi-Square test was used. Findings: It is seen that 66,9% of the SW's are exposed to the applicant violence and 74.4% of them are witnessed. 89,9% of the SW's exposed to the applicant's violence reported verbal abuse/verbal attack. It was observed that the SW's considered the applicant violence as a typical part of his work (62,3%) and that the measures taken by the workplace management for client violence were not sufficient (80%). Result: When we look at the situation in the world, we see that there are fatal events. In order to prevent such sad events in our country, it is very important to protect the SW's and to take organizational and administrative measures.