Formation evaluation of the reservoir rocks in the western block of the Kayakoy field, southeast Turkey
- Tez No: 5386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrofizik, Kayaköy Sahası, Gama Işını, Nötron Loğu, Sonik Loğu. -vl, Petrophysics, Kayakoy Field, Gamma Ray Log, Neutron Log, Sonic Log. -Iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
GÜNEYDO?U TÜRKİYE'DE YER ALAN KAYAKOY SAHASININ BATI BLOKUNUN REZERVÜAR KAYAÇLARININ KUYU LÛGU ANALİZİ. Yokuş, Ümmühan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, t Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. GÖksenin Eseller 106 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Kayaköy Sahası Güneydoğu Türkiyede yer almaktadır ve N.V.Turkse Shell' in ilk bulduğu petrol sahasıdır. Başlıca rezervuâr kayacı Ust Kreataese yaşlı Mardin Formasyonudur. Bu formasyon dört üyeden oluşmaktadır. Beş kuyunun loğları kullanılarak detaylı petrofiziksel çalışma yapılmıştır. Kullanılan başlıca log çeşitleri: Nötron, Sonik, Formasyon Yoğunluğu, Gamma Işını ve“Laterolog (derin, sığ) ”dır. Gözeneklilik, suya doymuşluk, derinlik, nötron gözenekliliği ve yoğunluk ilişkileri araştırılmıştır. Sonik log 'dan çıkarılan gözeneklilik değerleri, toplam gözeneklilik değerleri ile karşılaştırılmış ve bu ikincil gözenekliliğin varlığını göstermiştir. Bu, ayrıca, iki -V-kuyunun kırıntı numuneleri üzerine yapılan mikroskopik incelemeyle de kanıtlanmıştır. Kırıntı numunelerinin pertografik mikroskopla incelenmesi sonucunda birincil gözenekliliğe rastlanamamıştır. Fakat bu gözeneklilik tarama elektron mikroskobu“SEM”analizi sonucunda ortaya çıkmıştır. Doyma faktörü ve formasyon suyu tuzluluğu değerlerinin hidrokarbon doymasına olan etkileri araştırılmış ve İ araştırma sonuçlarına göre formasyon suyu tuzluluğunun hidrokarbon doymaları üzerinde önemli etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
FORMATION EVALUATION OF THE RESERVOIR ROCKS IN THE WESTERN BLOCK OF THE KAYAKOY FIELD, SOUTHEAST TURKEY Yokuş, Ümmühan Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Goksenin Eseller ' 106 Pages, February 1989 ABSTRACT The Kayakoy Field is located in Southeast Turkey and was the first commercial oil discovery by N.V.Turkse Shell. The field is situated on the northeast-southwest trending thrust belt, in the Foothills of the Taurus Mountains, southeast Turkey. The main reservoir rock within the field is the Mardin Formation of Upper Cretaceous (Cenomanian - Turonian) age. This formation consists of four informal units based on the lithological criteria. The detailed petrophysical study of the field has been carried out by making use of log data from five wells. The logs available for the studied area are the Neutron, Sonic, Formation Density, Gamma Ray, Laterolog (deep and shallow). Porosity, water saturation, depth, neutron porosity and density relationships were investigated. Presence of -İİİ-secondary porosity was detected by comparing total porosity derived from FDC/CNL cross-plot with sonic log porosity. This was also confirmed by microscopic examination of cuttings samples from two wells. Petrographic-microscope examination of cutting samples failed to reveal sufficient primary porosity. However, presence of primary porosity was confirmed with the help of scanning electron microscope, (SEM). According to sensitivity analysis, effect of saturation exponent, (n), on the hydrocarbon saturation values is insignificant, whereas variations in Formation Water Salinity have considerable effect on hydrocarbon saturations.