Yatakbaşı ultrasonografi cihazının, acil serviste nefes darlığı ayırıcı tanısında kullanılabilirliği
The usability of shortness of breath ultrasonography device in diagnostic diagnosis of emergency department in emergency department
- Tez No: 538687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Yatakbaşı USG, nefes darlığı, BLUE protokol, ön tanı ve kesin tanı, Bedside USG, dyspnea, BLUE protocol, preliminary diagnosis and definitive diagnosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: .Nefes darlığı acil serviste erken ve doğru müdahalenin hayat kurtarıcı olduğu, acil servis başvuruları içinde sık karşılaşılan bir durumdur. Bu şikâyetle başvuran hastalar gerçek acillerdir. Erken ve hızlı müdahale ihtiyacı olan hastalardır. Bu çalışmada nefes darlığı ile acil servise başvuran hastaların BLUE protokol esaslarına dayanılarak yapılan yatakbaşı ultrasonografik değerlendirmesi ile hastanın nihai tanısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planlanan çalışmada 1 Şubat 2018 – 31 Temmuz 2018 (6 ay) tarihleri arasında ve hafta içi mesai saatlerinde S.B. Üniversitesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine nefes darlığı ile başvuran ve çalışmaya gönüllü olarak katılan hastalar dahil edildi. Hastaların acil servisteki standart tanısal ve tedavi müdahaleleri aksamayacak şekilde, hasta odaya alındıktan sonra, vital bulguları vücut ısısı, parmak ucu oksijen saturasyonu, nabız, tansiyon alınmıştır. Temel Ultrasonografi eğitimi almış hastanın bakımından primer olarak sorumlu olmayan acil servis kıdemli asistanları (en az 3 yıl acil servis deneyimi olan) tarafından hastaların yatakbaşı akciğer ultrasonografik değerlendirmeleri ilk başvuru anında yapıldı. Akciğer USG yapan hekimler, hastaların acil servis yönetiminde yer almamıştır ve USG tanıları hakkında hastaların tedavisini düzenleyen acil servis hekimlerine bilgi vermemiştir. Bulgular: Hastaların 50'si (%49) erkek, 52'si (%51) kadındı. Hastaların yaş ortancası 69 (18-96) idi. Pnömoni, PTE, KOAH/Astım için USG ve diğer tetkiklerin tanısallık oranı anlamlı olarak yüksek saptandı . USG'de pnömoni tanısı konan 12 (%11,8) hastada, diğer tetkiklerle pnömoni dışlanırken; USG'de pnömoni olmayan 6 (%5,9) hastaya diğer tetkikler ile pnömoni tanısı kondu. 84 (%82,4) hastanın USG ve diğer tetkik sonuçlarının değişmediği saptandı. Pnömoni için USG ve diğer tetkiksonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı . USG'de kalp yetmezliği tanısı konan 1 (%1) hastada, diğer tetkiklerle kalp yetmezliği dışlanırken; USG'de kalp yetmezliği olmayan 9 (%8,8) hastaya diğer tetkikler ile kalp yetmezliği tanısı kondu. 92 (%90,2) hastanın USG ve diğer tetkik sonuçlarının değişmediği saptandı. Kalp yetmezliği için USG'nin diğer tetkiklere kıyasla tanısallığı anlamlı olarak düşük saptandı . USG'de PTE tanısı konan 4 (%3,9) hastada, diğer tetkiklerle PTE dışlanırken; USG'de PTE olmayan 3 (%2,9) hastaya diğer tetkikler ile PTE tanısı kondu. 95 (%93,1) hastanın USG ve diğer tetkik sonuçlarının değişmediği saptandı. PTE için USG ve diğer tetkik sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı . USG'de KOAH/Astım tanısı konan 8 (%7,8) hastada, diğer tetkiklerle KOAH/Astım dışlanırken; USG'de KOAH/Astım olmayan 3 (%2,9) hastaya diğer tetkikler ile KOAH/Astım tanısı kondu. 91 (%89,2) hastanın USG ve diğer tetkik sonuçlarının değişmediği saptandı. KOAH/Astım için USG ve diğer tetkik sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı Sonuç: Bu çalışmanın en önemli sonucu; dispne şikayeti ile acil servise gelen hastalarda BLUE protokol algoritmasına göre değerlendirilmede ön tanı ve kesin tanı arasında anlamlı sonuçlar vermesidir ve etkili bir şekilde kullanılabilir. Nefes darlığı şikayeti ile başvuran hastalarda ultrasonografik bulguların kullanılmasının hasta yönetimi açısından acil servis hekimine hız kazandıracağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The shortness of breath is often encountered in emergency service for which early diagnosis and effective intervention is lifesaving.The patients who complain for that have real emergency department.They are the ones who are in need of early and fast intervention.In this study, it is aimed to research and determined the relation between the ultimate diagnosis of the patient and the evaluation of bedhead ultrasonography that is based on BLUE protocol basis of the patients who have applied for the emergency department with the compliant of the shortness of breath. Materials and Methods: In this prospective study, the patients who were volunteered and applied to S.B. University Ankara Numune Education and Research Hospital Emergency Department with the compliant of the shortness of breath between the dates 31.07.2018 and 01.02.2018 have been included. Upon the patients were taken to their rooms, their vital findings, body temperature, fingertip saturation, pulse and blood pressure were recorded by not hindering the standard diagnosis and treatment process in emergency service. The bedhead ultrasonography evaluation of the patients was executed during the first admission period by the senior assistant who is primarily responsible of the patient care and who has fundamental Ultrasonography training (at least 3 years of experience). The doctors who make lung USG were not part of the emergency department administration of the patients and emergency service doctors who supervise the treatment of the patients were not informed about USG diagnosis. Results: 50 patients were male (%49) and 52 of them were female (%51).The average age of them were 69 (18-96).The diagnosis rate of Pneumonia, PTE, Chronic Obstructive Pulmonary Disease(COPD)/Asthma for USG and the other examinations have been detected meaningfully high. While the pneumonia was rejected in other examinations for the 12 patients (%11,8) who were diagnosed pneumonia at USG, the other 6 patients (%5,9) who were not diagnosed pneumonia at USG were diagnosed pneumonia by means of the other examinations. It has been detected that the examination results of 84 (%82,4) patients were not changed. For pneumonia, it was not detected any statistical meaningful difference between USB and the other examination results . While the other examinations were rejecting the heart failure for 1 patient (%1) who was diagnosed heart failure at USG; 9 (%8,8) patients who did not have heart failure at USG were diagnosed heart failure by means of the other examinations. It has been detected that USG and the other examination results of 92 (%90,2) patients were not changed. For heart failure, USG's diagnosis compared to the other examinations has been detected meaningfully low . While PTE was rejected for 4 (%3,9) patients who were diagnosed PTE at USG, 3 (%2,9) patients were diagnosed PTE by means of the other examinations who were not PTE at USG. It has been detected that USG and the other examination results of 95 (%93,1) patients were not changed. For PTE, it was not detected any statistical meaningful difference between USB and the other examination results . While the COPD/Asthma was rejected for 8 (%7,8) patients with the other examinations who were diagnosed COPD/Asthma at USG; 3 (%2,9) patients who were not COPD/Asthma at USG were diagnosed COPD/Asthma by means of the other examinations. It has been detected that the USG and the other examination results of 91 (%89,2) patients were not changed. For COPD/Asthma, it was not detected any statistical meaningful difference between USB and the other examination results . Conclusion: The most important result of this study; in patients admitted to the emergency department with the complaint of dyspnea, according to the BLUE protocol algorithm, it can be used effectively and effectively. We believe that the use of ultrasonographic findings in patients presenting with shortness of breath will accelerate the emergency department physician in terms of patient management.