Comparison of the preferences of users towards traditional and the new residential houses in Somalia
Somali'de geleneksel ve yeni konut projelerine yönelik kullanıcı tercihlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 538744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLFERAH ÇORAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Somali, Konut Tercihleri, Somali konutları, Somali, Housing Preference, Somali housing
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında Somali'de yer alan ve Somali halkının kullanımı için yapılan yeni konut projeleri ele alınmıştır. Geleneksel konutlardan yeni konutlara geçiş sürecinde kullanıcılarının tercihleri ve bunları etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda gelecek nesiller için yerel halkın yaşam geleneklerine uygun kullanışlı konutların planlanması amacıyla öneriler geliştirilmiştir. Çalışma, beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma konusu problem, amaç ve yöntem olarak ele alınarak açıklanmıştır. İkinci bölümde genel olarak konutlar ve konut tercihleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Somali'nin tanıtımı, yerel halkın günlük yaşam alışkanlıkları, kültürel özellikleri ve bölge mimarisi hakkında bilgi aktarımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise Somalili kullanıcılarının geleneksel konutlardan yeni konutlara geçiş sürecine yönelik tercihleri anket çalışmaları ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunu oluşturan beşinci bölümde gelecekteki Somali konutlarının planlanmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the aim is to understand what the preferences of Somali users towards the traditional Somali houses and the new residential houses are and at the same time what the important features and factors affecting their preferences are and to get a breaf information that can be used to make an effective housing plan for the future generation. The study consists of five chapters. The first chapter is the introduction to the subject of the study. The second chapter is giving an information about housing preferences and choice. In the third chapter, it is talked about Somalia in general, then the Somali people, their culture, their verbal art and architecture, especially the daily life in the traditional Somali houses. In the fourth chapter, the degree of the Somali users' preferences towards their traditional houses and the new housing projects is measured. In the fifth chapter, a conclusion of the study and suggestions to guide the future Somali housing is made, so that we can find a suitable housing plan for the coming Somali generations.