Bir üniversite hastanesinde ruhsal hastalığa ve hastaya yönelik inanç, tutum ve damgalama süreci
The examine attitudes and belief among mental illness in a university hospita
- Tez No: 538751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ATİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: damgalama, ruhsal hastalık, içselleştirilmiş damgalama, tutum, stigma, mental illness, internalized stigma, attitudes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı psikiyatrik tanı alan popülasyonda içselleştirilmiş damgalama ve hasta yakınları ile sağlıklı kontrol grubunun psikiyatri tanısı almış bireylere yönelik tutumları ve inançlarının incelenmesidir. Bu doğrultu da Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği ve Psikiyatri polikliniklerine başvuran hastalar dahil edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma 01.09.2017 ile 01.12.2017 tarihleri arasında katılımcılara ruhsal hastalıklara ilişkin damgalama ölçeği, ruhsal hastalıklara yönelik inançlar ölçeği, ruhsal sorunlu bireylere yönelik toplum tutumları ölçeği ve sosyo-demografik soru formu yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurtulmuştur. Bulgular: Araştırmaya 18 ile 65 yaş arası 294 katılımcı dahil edilmiştir. Genel olarak sonuçlar değerlendirildiğinde psikiyatrik tanısı olan bireylerde klinik seyir kötüleştikçe (hastalığın süresi, tedavi edilme oranı vb.) içselleştirilmiş damgalama ölçeğinden alınan puanlar artmaktadır. Hasta yakınları ve sağlıklı kontroller ruhsal hastalıklara ilişkin tutum ve inançları değerlendirildiğinde ise, tüm alt faktörlerde hasta yakınlarına ilişkin tutum ve inançların sağlıklı kontrollere nazaran daha olumlu olduğu görülmüştür. Sonuç: Ruhsal hastalık tanısı almış bireylerle iletişim ve yakın temas kurmanın ruhsal hastalıklara ilişkin tutum ve inançları olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the attitudes and beliefs of internalized stigmatization and the healthy control group towards the psychiatric diagnosed individuals in the psychiatric diagnosed population. Patients who applied to Bülent Ecevit University Hospital Family Medicine and Psychiatry outpatient clinics were included. Method: The research was completed between 01.09.2017 and 01.12.2017 with Internalized stigma of mental illness scale, the Beliefs Toward Mental İllness Scale, Scaling Community Attitudes Toward The Mentally İll, individuals and socio-demographic questionnaire. Findings: 294 participants between the ages of 18 and 65 were included in the study. In general, when the results are evaluated, the scores of the internalized stigma scale increase as the clinical course deteriorates (duration of the disease, rate of treatment, etc.) in individuals with psychiatric diagnoses. When the attitudes and beliefs of the relatives of the patients and the healthy controls were evaluated, it was seen that the attitudes and beliefs of the relatives of the patients were more positive than the healthy controls. Results: It has been found that communication and close contact with individuals who have been diagnosed with mental illness have a positive effect on attitudes and beliefs about mental illnesses.