Aile hekimlerinin hastaları bir üst basamak sağlık kuruluşlarına tıbbi endikasyon dışı sevk nedenlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the reasons why the family pjysicians refer patients to specialists.
  1. Tez No: 538809
  2. Yazar: FURKAN OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA İREN AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: birinci basamak sağlık, hasta, sevk, referral, patient, primary health care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Aile hekimleri; bireylerin kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsamlı ve devamlı olarak veren doktorlardır. Kimi zaman aile hekimleri teşhis, tedavi ve rehabilitasyon esnasında çeşitli sebeplerden hastalarını bir üst basamak sağlık kuruluşlarına sevk etme ihtiyacı hissetmektedir. Biz de bu çalışmamızda sahada çalışan aile hekimlerinin hastaları bir üst basamak sağlık kuruluşlarına tıbbi endikasyon dışında neden sevk ettiğini yarı yapılandırılmış odak grup görüşmeleriyle öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kalitatif çalışma örneğinde Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki 8 aile hekimliği asistanı, 8 sözleşmeli aile hekimliği asistanı (SAHU) ve sahada aktif çalışan 7 uzman aile hekimi ile 3 farklı odak grup görüşmesi yapılmış, katılımcıların tecrübeleri ses kayıt cihazıyla kaydedilip yazıya aktarılmıştır. Odak grup görüşmeleri ile toplanan veriler iki araştırmacı tarafından betimsel analiz metoduyla analiz edilmiştir. Bulgular: Odak grup görüşmelerinde aile hekimlerinin anlattıkları endikasyon dışı sevk nedenleri hekim, hasta, sağlık sistemi ve çalıştıkları kurum ile ilgili olmak üzere 4 ana başlık ve 33 alt başlık altında özetlenmiştir. Aile hekimleri en çok; çalıştıkları kurumun imkanlarının ve kendilerinin bilgi ve tecrübelerinin yetersiz kaldığı durumlarda, hastaları veya kendileriyle ilgili risk almak istemediklerinde, hastaların tedaviye uyumsuz, memnuniyetsiz olduğu durumlarda ve hastalarla iletişim problemi yaşadıklarında hastaları bir üst basamak sağlık kuruluşlarına sevk ettiklerini söylemişlerdir. Sonuç: Aile hekimlerinin çalıştıkları kurumların şartları iyileştirilerek, aile hekimlerine eğitimler ile daha iyi bir iletişim becerisi kazandırılarak, hastalara yeterli ölçüde tıp eğitimi verilerek ve en önemlisi sağlık sisteminde hasta sevki ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılarak sağlık hizmetleri iyileştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Family physician, who is the first point of consultation; is a medical doctor who comprehensively and continuingly provides preventive healthcare and primary diagnosis, treatment and rehabilitation services in a easily accessible places by people. In some cases, family physicians feel the need to refer their patient to higher level facilities for various reasons during diagnosis, treatment and rehabilitation. In this study we, through semi structured focus group interviews aimed to find out the reasons why actively working family physicians are referring the patients out-of-medical indication to higher level facilities. Materials and Methods: In this qualitative study sample, 3 focus group interviews were conducted with 8 family medicine residents within Dışkapı Training and Research Hospital, 8 contracted family medicine residents and 7 family medicine specialists actively working in the field; participants' experiences were recorded by means of a voice recorder. Data gathered from the focus group interview and was analysed by two the researchers using a descriptive analysis method. Results: In the focus group interviews out-of-indication referral reasons reported by family physicians outlined under 4 main titles and 33 subtitles regarding physicians, patient, healthcare system and the institution they work. Family physicians mostly stated that they made referrals when facilities of the institution were limited; their knowledge and experience were insufficient; they didn't want to take risks about patients or themselves; patients were nonadherent to the treatment and dissatisfied; and they had communicating problems with patients. Conclusion: The existing healthcare system can be developed by improving the technical conditions of the institutions where family physicians work, giving better comunication skills to physicians with education, educating patients adequatly on some medical issues and most importantly making necessary arrangements related to patient referral.