Bir kamu üniversitesi hastanesinde tip 2 diyabetli/obez hastalarda yeme örüntüsü ve ruhsal travma öykülerinin kontrol grubuyla karşılaştırılması
Comparison of eating pattern and psychological trauma histories in type 2 diabetes / obese patients with control group in a public University Hospital
- Tez No: 538816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET TURABİ YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, tip 2 diyabet, travma, ihmal, istismar, Obesity, type 2 diabetes, trauma, neglect, exploitation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabetli/obez bireylerde yeme örüntüleri ile ruhsal travma öykülerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması yapılarak, tip 2 diyabetli/obez bireylerde bu hastalıkların meydana gelmesinde yaşanan ruhsal travmanın ve yeme örüntüsünün etkisini değerlendirmektir. Metot: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Obezite Polikliniği'ne başvuran tip 2 diyabetli/obez olan, 18 yaş ve üstü 74 kişiye ve tip 2 diyabetli/obez olmayan, 18 yaş üstü 55 kişiye Ağustos-Eylül 2018 tarihinde anket uygulanmıştır. Veriler 19 soruluk Genel Bilgiler, Fiziksel Aktivite, Travma ve Ruhsal Geçmiş Öyküsü, Beslenme Alışkanlıkları anket formu ve 28 soruluk Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği'nin yüz yüze uygulanması ile elde edilmiştir. Bulgular: Erkek katılımcıların B.K.İ değeri ile cinsel istismar, toplam çocukluk çağı travma puanı, duygusal istismar, fiziksel ihmal arasında ve fiziksel ihmal ile bel çevresi değeri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın katılımcıların B.K.İ değeri ile travma sayısı, cinsel istismar arasında ve bel çevresi ile travma sayısı, cinsel istismar, toplam çocukluk çağı travma puanı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın ve erkeklerin birlikte değerlendirilmesi sonucu B.K.İ değeri ile travma sayısı, cinsel istismar, toplam çocukluk çağı travma puanı arasında ve bel çevresi ile travma sayısı, toplam çocukluk çağı travma puanı, cinsel istismar, fiziksel ihmal arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın ve erkekler birlikte değerlendirildiğinde bel çevresi değerleri ile travma sayısı, cinsel istismar, toplam çocukluk çağı travma puanı ve HbA1c arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, vaka ve kontrol grubundaki bireylerin ortalama fiziksel aktivite süreleri haftalık önerilerin üzerinde görünmektedir. Sonuç: Ruhsal travma ile diyabet/obezite arasında bir ilişkinin var olması ile tip 2 diyabetli/obez bireylerde kan şekeri, total kolesterol, HDL-C ve trigliserit düzeylerinin normal aralık içinde kalmasını sağlamak önemlidir. Bu nedenle, beslenme konusunda desteğin yanında psikolojik olarak da destek sağlanması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of psychological trauma and eating pattern on the occurrence of these diseases in patients with type 2 diabetes / obese subjects by comparing eating patterns and psychological trauma histories with the control group. Method: In August-September 2018, over 18 years of age 74 people with type 2 diabetes/obese and 55 people with type 2 diabetes/non-obese were interviewed who applied to the Obesity Polyclinic of Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital Internal Medicine Department. Data on 19-item General Information, Physical Activity, Trauma and Mental Past History, Eating Habits and 28-item questionnaire Childhood Trauma Questionnaire were obtained by applying to the face. Findings: There was a significant correlation between BMI and sexual abuse, total childhood trauma score, emotional abuse and physical neglect in male participants. There was a significant relationship between physical neglect and waist circumference in male participants. There was a significant relationship between BMI value and number of trauma and sexual abuse in female participants. A significant relationship was found between waist circumference, number of trauma, sexual abuse, total trauma trauma score in female participants. There was a significant relationship between BMI value, number of trauma, sexual abuse and total trauma score in male and female patients. As a result of the evaluation of males and females, a significant relationship was found between waist circumference and number of trauma, total childhood trauma score, sexual abuse, physical neglect. In the male and female patients, a significant relationship was found between waist circumference values and number of trauma, sexual abuse, total childhood trauma score and HbA1c. In addition, the mean duration of physical activity in individuals in the case and control group was above the weekly recommendations. Results: It is important to ensure that blood glucose, total cholesterol, HDL-C and triglyceride levels remain within the normal range in patients with type 2 diabetes / obese with the presence of a relationship between mental trauma and diabetes / obesity. Therefore, in addition to support for nutrition, it can be said that psychological support should be provided.