Çocuklarda hipertansiyon etiyolojisi ile yaşam içi kan basıncı izlemi arasındaki ilişki
The relationship between hypertension ethology in children with ambulatory blood pressure monitoring
  1. Tez No: 539104
  2. Yazar: MELİKE MEHVEŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı hipertansiyonu, Yaşam içi kan basıncı izlemi, Childhood hypertension, Ambulatory blood pressure monitoring
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET GİRİŞ: Çocuklarda ve ergenlerde kan basıncı anormalliklerinin erken tanınması ve müdahalesi yaşamın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler morbidite ve mortaliteyi azaltabilecek olması bakımından çok önemlidir. Çocuklarda kan basıncı değeri yaş ve vücut büyüklüğü ile arttığı için çocuklarda hipertansiyon (HT), erişkinlerde olduğu gibi tek bir değer ile tanımlanamamaktadır (1). Çocuklukta kan basıncı muayeneler arasında ve hatta aynı muayene içinde önemli ölçüde değişebilir (2). Yaşam İçi Kan Basıncı İzlemi (YİKBİ) , hipertansiyon tanı ve yönetimi açısından son derece yararlı bilgiler sağladığı için giderek daha fazla kabul görmektedir (3). AMAÇ: Çalışmamızda oskülatuar / osilometrik ölçümlerle hipertansif saptanan çocuklarda hipertansiyon tanısının doğrulanması, hipertansiyon paterninin belirlenmesi, hipertansiyonun etiyolojisi ile yaşam içi kan basıncı izlemi ölçümüyle saptanan değerler arasında ilişki kurulması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışma 01.01.2006 - 12.08.2018 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Polikliniği'nde oskülatuar / osilometrik ölçümlerle hipertansiyon ön tanısıyla değerlendirilen ve yaşam içi kan basıncı izlemi uygulanmış olan, yaşları 5 ile 18 arasında değişen 146 kız, 203 erkek toplam 349 olgu ile yapıldı. Boyu 120 santimetrenin altında olan hastalar yaşam içi kan basıncı izlemi için referans verileri bulunmadığından çalışma dışı bırakıldı. Vakaların poliklinik dosyaları, epikrizleri ve laboratuvar kayıtları retrospektif olarak incelendi. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamızda nefrolojik, endokrinolojik, kardiyolojik, nörolojik kökenli hipertansiyon olguları, ilaç kullanımı ilişkili hipertansiyon olguları ve esansiyel hipertansiyon olguları arasında ortalama, gündüz, gece sistolik- diyastolik kan basıncı değerleri ve sistolik-diyastolik kan basıncı yükleri açısından istatiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır. Endokrinolojik kökenli hipertansiyonu olan olgularda izole sistolik hipertansiyon görülme oranı, nefrolojik kökenli hipertansiyonu olan olgulara göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. SONUÇ: İzole sistolik hipertansiyon saptanan hastalar altta yatan endokrinolojik sebepler özellikle obezite açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INTRODUCTION: Early diagnosis and treatment of blood pressure abnormalities in children and adolescents are very crucial for decreasing the rates of cardiovascular morbidity and mortality for upcoming years of their life. Since the blood pressure level of children increases with the age and body size factors, hypertension in children cannot be defined with a single value as in adults (1). In childhood, blood pressure can vary significantly between medical examinations or even during the same test (2). Ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) is becoming increasingly accepted as it provides extremely useful information for the diagnosis and management of hypertension (3). OBJECTIVE: The aim of this study is to verify the diagnosis of hypertension in children who are described as hypertensive via auscultatory/oscillometric measurements, to determine the pattern of hypertension, to determine the relationship between the etiology of hypertension and the values determined by the measurement of ambulatory blood pressure monitoring. METHODS: This study is carried out between 01.01.2006 and 12.08.2018 in Istanbul Medical Faculty Pediatric Nephrology Polyclinic among 146 girls and 203 boys aged between 5 and 18 years who have been diagnosed with hypertension via auscultatory / oscillometric measurements and applied ambulatory blood pressure monitoring. Patients shorter than 120 centimeters were excluded due to lack of reference data for ambulatory blood pressure monitoring. Polyclinic files, epicrisis and laboratory records of the cases were retrospectively analyzed. Obtained data were evaluated statistically. RESULTS: In our study, no statistically significant difference was found in terms of mean, day, night systolic-diastolic blood pressure values and systolic-diastolic blood pressure loads between patients with nephrological, endocrinological, cardiological, neurological hypertension, drug-related hypertension and essential hypertension. The incidence of isolated systolic hypertension was significantly higher in patients with endocrinologic hypertension than in patients with nephrological hypertension. CONCLUSION: Patients with isolated systolic hypertension should be evaluated for underlying endocrinological reasons, especially for obesity.