Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu ile çocuk acilde izlenen hastalarda viral solunum paneli ile etkenlerin araştırılması
Investigation of theagents with viral breathing panel in patients with upper and lower respiratory tract infection followed-by at the pediatric emergency service
- Tez No: 539105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN UYSALOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ÜSYE, ASYE, Solunum yolu virüsleri, çocuk, URTI, LRTI, Respiratory tract viruses, child
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Üst ve Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu İle Çocuk Acilde İzlenen Hastalarda Viral Solunum Paneli İle Etkenlerin Araştırılması ÖZET Giriş: Viral solunum yolu enfeksiyonları çocuk acil polikliniklerine en sık başvuru nedenleri arasındadır. Bu vakaların çoğunda uygun analiz yöntemi kullanılmadığı için viral hastalıklar için genellikle antibiyotikler reçete edilmektedir. Amaç: Eylül 2016-Ağustos 2017 tarihleri arasında Çocuk Acil birimimize başvuran hastalardan viral solunum paneli çalışılmış olan hastaların klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Eylül 2016-Ağustos 2017 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Bilim Dalı'nda solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla başvuran hastalarda viral solunum paneli yöntemiyle; 309 hastadan (149 kız, 160 erkek) alınan örneklerde RSV A/B, HRV, İnfluenza A/B, PİV, hMPV, HCoV-NL63, Adenovirüs, HBoV ve Enterovirus virüsleri analiz edildi. Viral etken tespit edilmeyen grup, tespit edilen grupla virüs çeşidi, fizik muayene, radyolojik ve laboratuvar bulguları, tedavi yöntemleri açısından kıyaslandı. Bulgular: Hastalardan 129'i ÜSYE ve 180'i ise ASYE tanısı almıştır. Viral etken tespit edilen grupta ASYE tanısı alan hasta sayısı fazla bulundu. En fazla başvuru dönem aralık-nisan ayları arasındadır. En fazla başvuru ocak ayında gerçekleşmiştir. Tespit edilen virüsler şunlardır HRV (%24,7), RSV A/B (%23), influenza A/B (12,5), PİV (%8,6), MPV (%7,8), HCoV-NL63 (%10), Adenovirüs (%6), HBoV (%4,7) ve Enterovirus (%2,1). Hastaların radyolojik ve biyokimyasal sonuçları açısından gruplar arasında fark bulunamadı. Ateş, taşipne, interkostal çekilme, taşikardi, öksürük, burun tıkanıklığı, hışıltı ve ral gibi fiziki muayene bulguları anlamlı olduğu saptandı. Uygulanan tedavi açısından inhaler tedavi, steroid tedavisi ve antiviral kullanımı viral etken tespit edilen grupta daha fazla olduğu saptandı. Sonuç: Solunum yolu virüslerinin tanısının konulması ampirik başlanan antibiyotik tedavilerin önlenmesi, uygun endikasyonlarda antiviral tedavinin verilebilmesi için önemlidir. Ayrıca epidemiyolojik çalışmalara katkı sağlayarak bu enfeksiyonlara karşı mücadelede temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Investigation of theAgents with Viral Breathing Panel in Patients with Upper and Lower Respiratory Tract Infection followed-by at the Pediatric Emergency Service ABSTRACT Introduction: Viral respiratory tract infections are among the most common causes of referral to pediatric emergency polyclinics. In most of these cases, usually antibiotics are prescribed since appropriate methods of analysis are not employed in most of the cases andbacterial-viral discrimination is not providedclinically. Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical and epidemiological characteristics of patientswho were admitted to our pediatric emergency department and whose viral respiratory panels were studiedbetween September 2016 and August 2017. Method: Between September 2016 and August 2017, in the patients who were admitted to the Pediatric Emergency Department of Istanbul University, Faculty of Medicine, with the diagnosis of respiratory tract infection, RSV A / B, HRV, Influenza A / B, PIV, MPV, HCV-NL63, Adenovirus and Enterovirus viruses were analyzed in 309 patients (149 female, 160 male) with viral respiratory panel method. The group detectedwith no viral agent wascompared with the groupdetected with viral agent in terms of the type of virus, physical examination, radiological and laboratory findings and treatment methods. Results: 129 patients were diagnosed with URTI and 180 patients were diagnosed with LRTI. The number of patients diagnosed with LRTI was found higher in the group with viral agents. The highest application period is between December and April.. The most applications were made in January. Detected viruses HRV (24.7%),RSV A / B (23%), influenza A / B (12.5), PIV (8.6%), MPV (7.8%), HCoV-NL63 (10%), Adenovirus (6%), HBoV (4.7%) and Enterovirus (2.1%). There was no difference between the groupsto radiological and biochemical results of the patients. Physical examination findings such asfever, tachypnea, intercostal withdrawal, tachycardia, cough, nasal congestion, wheezing and rale were found significant. In terms of applied therapy, inhaler therapy, steroid treatment and antiviral use were found higher in the group with viral agents. Conclusion: Diagnosis of respiratory tract viruses is important for preventing empirical antibiotic treatment and providing antiviral therapy for appropriate indications. It will also contribute to epidemiological studies and provide a basis for the fight against these infections.