1800 mhz radyofrekans radyasyonuna maruz bırakılan sıçanların beyin dokusunda dopamin reseptör 1 (DRD 1) ve dopamin reseptör 2 (DRD 2) genlerinin ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of expression levels of dopamine receptor 1 (DRD 1) and dopamine receptor 2 (DRD 2) genes in brain tissues exposed to 1800 MHZ radiofrequency radiation
- Tez No: 539139
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: 1800 MHz, Cep Telefonu, Beyin, DRD1, DRD2, Gen Ekspresyonu, 1800 MHz, Cell phone, Brain, DRD1, DRD2, Gene Expresion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Radyasyon (ışınım), maddeye ve insana nüfuz edebilen dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. Radyasyonlar, madde içine nüfuz edip cismi oluşturan atom ya da moleküllerden elektron koparabilme yeteneklerine göre iyonlaştırıcı (direkt) ve iyonlaştırıcı olmayan (indirekt) radyasyon şeklinde sınıflandırılmaktadır. İyonlaştıran radyasyon atom ve moleküllerden elektron koparabilirken, iyonlaştırmayan radyasyon atomik bağları kıracak enerjiye sahip değildir. Teknolojideki gelişmelerle birlikte elektromanyetik alan maruziyeti gittikçe artmakta ve bu durumun insan sağlığına etkileri tartışılır olmuştur. Elektromanyetik alanın (EMA), beyin aktivitesinde değişiklikler, dikkatsizlik, unutkanlık, baş dönmesi, refleks kaybı, öğrenme ve hafızada değişiklikler, kan-beyin bariyerinin geçirgenliğini arttırma, oksidatif stres, beyinde glial reaksiyonlara ve nörotransmitter seviyelerinde değişimlere neden olabileceği tespit edilmiştir. DRD1 merkezi sinir sisteminde en bol bulunan dopamin reseptörüdür. . D1 reseptörleri nöronal gelişmeyi düzenler, bazı davranış tepkilerine aracılık ederler. Yapılan çalışmalarda bu genlerin şizofreni, major depresif bozukluk gibi çeşitli psikolojik hastalıklar ile alkol ve sigara gibi çeşitli madde bağımlılıklarıyla ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada merkezi sinir siteminde en fazla bulunan DRD1 ve DRD2'nin gen ekspresyon seviyelerinde EMA'nın etkisinin araşırılması amaçlanmıştır. Yapay radyasyon kaynaklı cep telefonlarının radyofrekans radyasyonu olan 1800 MHz radyofrekans radyasyonuna (RF) 8 hafta boyunca günde 2 saat süreyle maruz bırakılan wistar cinsi dişi sıçanların beyin dokularındaki Dopamin Reseptör D1 (DRD1) ve Dopamin Reseptör D2 (DRD2) genlerinin sentez düzeyleri Real-Time PCR sistemi ile araştırılmıştır. Çalışma sonucunda DRD1 gen ekspresyonu gruplar arasında farklı bulunmamış olup DRD2 bakımından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p=0.021). Farklılıklar incelendiğinde ise hem sham hem de deney grubunun ortalama değerlerinin kontrol grubunun ortalama değerlerinden daha az olduğu tespit edilmiştir (p=0.035). Elektromanyetik alandan bağımsız olarak strese maruz kalan ratların beyin dokusunda DRD2 gen ekspresyon seviyesi azalmıştır. Deney grubunun ortalama değerlerinin de kontrol grubu ortalama değerlerinden daha az olduğu görülmüş fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.023). Sonuç olarak elektromanyetik alanın DRD1 ve DRD2 gen ekspresyonu açısından bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ancak stres faktörünün DRD2 gen ekspresyonunu azalttığı bu nedenle DRD2 aracılığıyla gerçekleşecek fonksiyonların da azalacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Radiation (radiation) is the transmission or transmission of energy in the form of waves or particles that can penetrate into matter and human. Radiation is classified as ionizing (indirect) and non-ionizing (indirect) radiation according to the ability to penetrate into the substance and break off electrons from atoms or molecules that form the body. Ionizing radiation can break electrons from atoms and molecules, while non-ionizing radiation has no energy to break the atomic bonds. With the advances in technology, the exposure of electromagnetic fields is increasing and the effects of this situation on human health have been discussed. Electromagnetic field (EMA), changes in brain activity, carelessness, forgetfulness, dizziness, reflex loss, changes in learning and memory, increase the permeability of the blood-brain barrier, oxidative stress, glial reactions in the brain and changes in neurotransmitter levels can be found. DRD1 is the most abundant dopamine receptor in the central nervous system. . D1 receptors regulate neuronal development, mediate some behavioral responses. Studies have suggested that these genes may be associated with various psychological disorders such as schizophrenia, major depressive disorder, and various drug addictions such as alcohol and cigarettes. The aim of this study was to investigate the effect of EMA on gene expression levels of DRD1 and DRD2, which are the most abundant in central nervous system. Synthesis levels of Dopamine Receptor D1 (DRD1) and Dopamine Receptor D2 (DRD2) genes in brain tissues of wistar female rats exposed to 1800 MHz radiofrequency radiation (RF) for radiofrequency radiation (RF) of radioactive radiation induced mobile phones for 2 hours daily Real-Time PCR system. As a result of the study, DRD1 gene expression was not different between groups and significant differences were found between groups in terms of DRD2 (p = 0.021). When the differences were examined, it was determined that the mean values of both sham and experimental group were less than the mean values of the control group (p = 0.035). Regardless of the electromagnetic field, DRD2 gene expression levels decreased in the brain tissue of rats exposed to stress. The mean values of the experimental group were found to be less than the mean values of the control group but were not statistically significant (p = 0.023). As a result, it was found that the electromagnetic field had no effect on DRD1 and DRD2 gene expression. However, it can be said that the stress factor decreases DRD2 gene expression and therefore the functions that will be achieved through DRD2 will decrease.