Psikiyatri servisinde yatan hastaların servis ortamı algılarının incelenmesi
Patients' perception of the psychiatric ward environment
  1. Tez No: 539183
  2. Yazar: ALİME NUR UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hasta, psikiyatri hemşireliği, ortam, servis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Psikiyatri Servisinde Yatan Hastaların Servis Ortamı Algılarının İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, psikiyatri servisinde yatan hastaların bazı sosyodemografik, hastaneye yatma ve hastalık özelliklerinin servis ortamı algılarına etkisini incelemektir. Tanımlayıcı olarak yapılan çalışma, İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri açık servislerinde yatan 150 hasta ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Servis Ortamı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı analizler, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon ve Spearman's rho korelasyon testleri kullanılmıştır. Hastaların“Düzen ve Organizasyon”alt ölçek puan ortalamalarının en yüksek (6.8±2.24) ;“Otonomi”alt ölçek puan ortalamalarının ise, en düşük olduğu (3,65±1,78) belirlenmiştir. İlkokul mezunu olan hastaların“Otonomi”alt ölçek puan ortalamalarının (p0.05). Bu çalışmadan elde edilen veriler, psikiyatri servisine yatan hastalar için tedavi edici ortamın iyileştirilmesine yönelik yapılabilecek uygulamalar konusunda katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of their sociodemographic, hospitalization and disease characteristics on ward environment perceptions of inpatients. This descriptive study was carried out with 150 inpatients of İstanbul Erenköy Mental Health Research and Training Hospital Psychiatry Clinic. As data collection tool,“Personal Information Form”and“Clinical Environment Scale”were used. Descriptive analyses, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Pearson correlation test and Spearman's rho correlation test were used for data analysis. Mean“Order and Organization”(6.8±2.24) subscale score of the subjects was found to be the highest score obtained in all subscales, while mean“Autonomy”(3.65±1.78) subscale score found was found to be the lowest one.