Ortodontide sınıf II vakalarda farklı tedavi aparey uygulamalarında hasta kooperasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of patients cooperation in orthodontics class II anomalies treatment with different types of devices
  1. Tez No: 539184
  2. Yazar: MUDHAFAR SALIH OLEIWI OLEIWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, Hasta Kooperasyonu, Sınıf II Maloklüzyon, Questionnaire, Patients Compliance, Class II Malocclusion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ortodontide Sınıf II Vakalarda Farklı Tedavi Aparey Uygulamalarında Hasta Kooperasyonunun Değerlendirilmesi Son yıllarda gelişen yeni tedavi yöntemleri ile hasta kooperasyon ihtiyacı en aza indirilmeye çalışılsa da, hasta kooperasyonu hala her ortodontistin sağlaması gereken en önemli kriter olup sadece aparey kullanımı ile sınırlı da değildir. Yaş ve gelişimsel evreye göre bireylerin psikolojileri ve ortodontik tedavi motivasyonları değişiklik göstermektedir. Ortodontist bu evreleri dikkate alarak tedavi seçeneklerini değerlendirmelidir. Hasta kooperasyonu, tedavi sürecindeki önemli faktörlerden bir diğeridir ve bu kooperasyon üzerinde hasta-hekim ilişkisinin anlamlı etkileri bulunmaktadır. Sosyal çevrede fiziksel çekicilik, bireylerin gelişimsel evreleri, hekimlerin rolü, bireylerin emosyonel ve bilişsel gelişimi gibi farklı basamaklardan geçmektedir (86). Davranışlarını büyük ölçüde etkileyen bir unsurdur. Hasta kooperasyonunun, ortodontik tedaviler için çok önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Ortodontistler sık sık hasta ve aile ile ilgili kooperasyon sorunları ya¬şamakta, klinik saatlerinin büyük bir kısmını bu sorunları çözmeye harcamaktadır. O yüzden yıllardan beri, yeni bir hastanın ileri¬de göstermesi beklenen kooperasyonu tahmin etmeye yara¬yan birçok çalışma yayınlanmaktadır. Prospektif olarak planlanan bu çalışmanın amacı, demografik ve psikolojik değişkenlerin, ortodontik tedavide Sınıf II tedavide farklı apareyle hasta kooperasyonunun ne derece olabileceğinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında, hasta kooperasyonunun cinsiyet arasındaki farkı incelenmiştir. Bu çalışma 9-17 yasları arasındaki 161 hasta ile yapılmıştır. Ortodontik tedavi esnasında hastalar ve ebeveynlerine anket formları doldurtulmuştur. Kullanılan anketler, ortodontik tedavi kooperasyonu ile ilgili literatürde araştırmacılar tarafından günümüze kadar kullanılan ölçümler ve sosyal ve demografik bilgileri içeren birtakım sorulardan oluşmaktadır. Psikolojik ölçümler, Ortodontik Davranış İncelemesi ve Ortodontik Kontrol Odağı Ölçeği'ni kapsamaktadır. Hastaların objektif ve subjektif tedavi kooperasyonu, araştırmacı tarafından Ortodontik Hasta Kooperasyon Ölçeği ile (Orthodontic Patient Cooperation Scale-Opcs) belirlenmiş, çalışmalarda Sınıf II hastalar ele alınarak kooperasyonları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sınıf II tedavileri için birçok yaklaşım vardır. Burada en çok hasta kooperasyonu ihtiyacı olan gruplardan yalnızca üç farklı aparey seçilip değerlendirilmiştir. Kooperasyonu etkileyen parametrelerin belirlenmesi amacıyla, saptanan parametrelerin kooperasyon degerleri ile ilişkileri incelenmiştir. Daha sonra kooperasyon skorları bağımlı, incelenen diğer parametreler bağımsız değişkenler olarak alınarak tek yönlü varyans (ANOVA)analizi uygulanmıştır. Ancak bu araştırmada uyum seviyeleri çoğunlukla az olduğundan, bu modellerin klinik kullanımı şimdilik mümkün değildir. Çünkü hasta kooperasyonu ölçeği konusunda incelenen hiçbir parametre yeterli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Patients Cooperation In Orthodontics Class II Anomalies Treatment with Different Types of Devices The patient cooperation plays an important factor in the success of orthodontic treatments. orthodontists often face the patient and/or parent cooperation problem and devote most of their clinical time to find a solution for it. over the years, several papers, suggesting methods to predict patient cooperation were published, such studies claimed that it was adequately possible'to predict the success of the future orthodontic treatment by evaluating the characteristics of patients undergoing orthodontic treatment in our society and to investigate the possible variables in predicting patient compliance. Our study is prospective study of patient cooperation with class II orthodontic treatment with 3 approach of treatment include head gear, monoblok, class II elastics Angle Class II malocclusions are the most commen difficult cases that are seen in the orthodontic practice in which a high level of cooperation is needed. investigator evaluated the patients in one appointment by using Clinical Compliance Evaluation (CCE) and Orthodontic Patient Cooperation Scale (OPCS). In our study Orthodontic treatment success was affected by personality traits or psycological status. According to age and developmental stage, psychology and orthodontic treatment motivations of individuals varied. Questionnaires were conducted on 161, patients age 9-17 year old. Patient, parent, and orthodontist were asked to fill out the questionairres. These questionnaires included psychological measures reported from orthodontic patient cooperation literatures and questions about the sociality and the attitudes toward treatment. The measures included the Orthodontic Attitude Survey and the Orthodontic Locus of Control Scale. Patients' objective and subjective treatment need were evaluated by using Clinical Compliance Evaluation (CCE) and Orthodontic Patient Cooperation Scale (OPCS). The aim of this prospective study was to determine the degree of demographic and Psychological variables ın different types of class II malocclusions and to predict patient cooperation. A successful orthodontic treatment depends on a variety of factors. Cooperation of the patient during orthodontic treatment is a major determinant of a successful treatment result. So predicting patient cooperation could be helpful in anticipating problems that might arise during orthodontic treatment.