Mogadişu'da ana çocuk sağlığı hizmeti veren sağlık çalışanlarının bağışıklama ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment on knowledge, attitude and behavior of health workers regarding on immunization in mother and child health centers in Mogadishu city
  1. Tez No: 539182
  2. Yazar: AWEIS AHMED MOALLIM ABDULLAHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ESKİOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanlar, Bağışıklama, Bilgi, Tutum ve Davranışlar, Health workers, Immunization, Knowledge, Attitude and Behaviours
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Mogadişu'da ana çocuk sağlığı hizmeti veren sağlık çalışanlarının bağışıklama ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmek amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır. Mogadişu'da ana çocuk sağlığı hizmeti veren kurum çalışanı tüm hekimler, hemşireler, asistan hemşireler ve soğuk zincir denetleyicilerden oluşmaktadır. Çalışmada örneklem seçimi yapılmadan, araştırmaya katılmayı kabul eden sağlık çalışanlarının tamamına (276 kişi) ulaşılması hedeflenmiştir. 17 bölgede çalışan 255 kişiye ek olarak Benadir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve SOS Ana ve Çocuk Kliniğibağışıklama birimlerinde çalışan 21 kişi (toplam 276 kişi) çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçimi yapılmadan, evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen anket ve gözlem içi kontrol listesi ile veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerinistatistiksel analizi için SPSS versiyon 22.0 kullanılmıştır. Arastırma için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinin Etik Kurulu'ndan, Sağlık Bakanlığı'ndan, Mogadişu İl Saglık Müdürlügü'nden yazılı izin ve çalışmaya alınacak sağlık personelindenbilgilendirilmiş sözel izin alınmıştır. Sonuç olarak, Lisans eğitimi alan ( hekim ve hemşire ) ve lisans eğitimi almayan (asistan hemşire ve soğuk zincir denetleyicisi) sağlık çalışanlarının bağışıklama ile ilgili bilgi düzeylerinin farklı bulunması gerekirken gruplar arasında istatistiki yönden anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu nedenle bağışıklama eğitimlerini gözden geçirmek gerekmektedir. Bağışıklamanın başarısını önemli oranda etkileyen sağlık çalışanlarına bağışıklama ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarına yönelik uygulamalı eğitimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of the health care workers in Mogadishu regarding on immunization. İts descriptive and cross-sectional research. The participants of this study were all physicians, nurses, assistant nurses and cold chain keepers who work in Mother and child health center in Mogadishu. This study was aimed to reach all the health workers (276 people) who accepted to participate in the study without sampling. In addition to that, the paticipants consist the 255 health workers working in 17 Mother and child health centers, added 21 health workers working in immunization units of Benadir Maternity and Child Hospital and SOS Mother and child hospital (equals 276 people in total). In the study, the entire health workers was tried to be reached without sampling. In the study, data were collected with the questionnaire developed by the researcher and checklist in accordance with the literature information. For obtained Data, SPSS version 22.0 was used for statistical analysis. For the study, written permission was obtained from the Ethics Committee of Trakya University Faculty of Medicine, Ministry of Health, Mogadishu Provincial Directorate of Health, and informed verbal consent was obtained from the health personnel to be included in the study. As the result of the study, the level of knowledge about immunization of the health workers who received undergraduate education (physicians and nurses) and those who does not received undergraduate education (assistant nurses and cold chain controller) should be different, but no statistically significant difference was found between the groups. Therefore, it is necessary to review immunization training. It is recommended thattoensure optimal immunization effectiveness, continuous training and regular supervision on EPI and the cold chain system are important.