Obezite ve opioid kullanım bozukluğu hastalarının bağlanma biçimlerinin karşılaştırılması
Comprasion of attachment styles of obesity and opioid use disorder patients
  1. Tez No: 539208
  2. Yazar: AHMET BUĞRA ACIDERE
  3. Danışmanlar: DR. ŞAFAK YALÇIN ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma biçimleri, obezite, opioid kullanım bozukluğu, bağımlılık, Attachment styles, obesity, opioid use disorder, addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET OBEZİTE VE OPİOİD KULLANIM BOZUKLUĞU HASTALARININ BAĞLANMA BİÇİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bağlanma biçimleri kişinin yetişkinlikte diğer insanları nasıl algılayacağını, stresle nasıl başa çıkacağını, duygularını nasıl düzenleyeceğini ve nasıl tepkiler vereceğini belirlemektedir. Güvensiz bağlanma biçimleri ile psikiyatrik hastalıklar arasında bağlantı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Biz bu çalışma ile obezite tanılı hastaların hangi tür bağlanma biçimi sergilediğini tespit ederek opioid kullanım bozukluğu tanılı hastaların ve sağlıklı kontrol grubunun bağlanma biçimleri ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 66 obezite tanılı hasta, 62 opioid kullanım bozukluğu tanılı hasta ve 73 sağlıklı kontrol olmak üzere 201 katılımcı dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu ve Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, ayrıca opioid kullanım bozukluğu tanılı hastalara Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) ve obezite tanılı hastalara Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda obezite hastalarının bağlanma biçimlerinin, opioid kullanım bozukluğu tanılı hastalarla benzer dağılım gösterdiği, her iki hasta grubunun bağlanma biçimlerinin dağılımının ise sağlıklı kontrol grubundan farklı olduğu saptanmıştır. Ayrıca obezite grubu ile opioid kullanım bozukluğu gruplarının ikircikli/anksiyöz bağlanma biçimi (p=0.269) ve güvenli bağlanma biçimi (p=0.056) puan ortalamaları benzer saptanırken, opioid kullanım bozukluğu olan hasta grubunun kaçıngan puan ortalamaları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Opioid kullanım bozukluğu grubunun kaçıngan bağlanma puanlarının bağımlılık şiddeti arttıkça arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca obezite hasta grubunun %42.4 ünün yeme bağımlısı olduğu saptanmış, yeme bağımlısı olan grupta ikircikli/anksiyöz bağlanma biçimi puan ortalamaları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda obezite ve opioid bağımlılığı hastalarında bağlanma biçimleri açısından önemli benzerlikler elde edilmiştir. Bu benzerliklerin sağlıklı grup ile ayrışması çalışmanın gücünü artırmıştır. Güvensiz bağlanma biçimleri obezite ve madde kullanım bozukluğu açısında risk faktörü sayılabilir. Öncelikle koruyucu hekimlik hizmetlerinde, gebe okullarında ve sağlıklı çocuk takiplerinde anne ve babalara verilen eğitimlerde; sonrasında ise her iki hasta grubunun takip ve tedavisinde bağlanma biçimleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPRASION OF ATTACHMENT STYLES OF OBESITY AND OPIOID USE DISORDER PATIENTS Aim: Attachment styles determine how an adult perceives other people, cope with stress, regulate his or her emotions, and reacts to environmental stimuli. Studies about the relationship between the insecure attachment styles and psychiatric disorders exist. In this study, we tried to find out which attachment style obesity patients had and we compared their attachment styles with the attachment styles of patients with opioid use disorder and control group's attachment styles. Materials and Methods: There were 66 obesity patients, 62 patients with opioid use disorder in the study. Moreover, there were 73 people in control group and there were 201 people participated in the study in total. Both participants received Sociodemographic Data Form and Adult Attachment Style Scale. In addition, Addiction Profile Index was given to patients with opioid use disorder and patients who had diagnosed as having obesity received Yale Food Addiction Scale. Results: It was found that attachment styles of obesity patients were similar to the attachment styles of patients with opioid use disorder and both groups' attachment styles were different from attachment styles of people in control group. Also, mean scores of ambivalent attachment (p= 0.269) and secure attachment (p= 0.056) were similar to both obesity group and opioid use disorder group, but average score for avoidant attachment style was significantly higher for the patients with opioid use disorder. Avoidant attachment style scores of opioid use disorder group increase as the dependency increases. Furthermore, 42.4% of obesity patients were also food addicts and among these patients ambivalent attachment style scores were significantly high. Conclusion: In our study, there were significant similarities regarding the attachment styles of both obesity patients and opioid use disorder patients, but control group did not show such similarities and this finding was coherent with what we hypothesized. Insecure attachment styles might be risk factors for the development of obesity and opioid use disorder. Attachment styles should be first considered in protective medical services, pregnancy schools and during the trainings given to parents of healthy children who are monitored, and then those styles should be considered in both groups' monitoring and treatment.