Obez ve morbid obez bireylerde gece yeme sendromu sıklığı ve etkileyen faktörler
The frequency of night eating syndrome in obese and morbid obese individuals and its effecting factors
  1. Tez No: 539209
  2. Yazar: YASİN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, UZMAN SABAH TÜZÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gece yeme sendromu, morbid obezite, obezite, yeme bozukluğu, Night-eating syndrome, morbid obesity, obesity, eating disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada obez ve morbid obez bireylerde gece yeme sendromu (GYS) sıklığının değerlendirilmesi ve GYS ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Kesitsel nitelikte planlanan bu araştırmaya obezite polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri, beden kitle indeksi (BKİ) 30 kg/m² ve üzeri olan bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara sosyodemografik özelliklerini değerlendiren anket formu ile Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği olan GYS anketi aynı araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 421 katılımcı dahil edilmiş ve GYS sıklığı 92 (%21,9) olarak saptanmıştır. GYS sıklığı obezite grubunda 60 (%20,6) ve morbid obezite grubunda 32 (%24,6) olarak tespit edilmiştir (p=0,359). Hem obezite hem de morbid obezite gruplarında GYS olan ve olmayan katılımcılar arasında BKİ, obezite süresi, kilo kaybı miktarı, günlük ana öğün sayısı açından fark saptanmamıştır (p>0,05). Bununla beraber, günlük ara öğün sayısı obezite grubunda GYS olmayanlarda 1,0 (0,0-4,0), olanlarda 0,0 (0,0-3,0) ve morbid obezite grubunda GYS olmayanlarda 1,0 (0,0-4,0), olanlarda 0,0 (0,0-3,0) olarak tespit edilmiştir (obezite grubu için p=0,021, morbid obezite grubu için p=0,034). Sonuç: Bu çalışmada obez ve morbid obez bireyler arasında GYS sıklığı açısından fark gözlenmemiştir. Ayrıca her iki grupta da GYS olan ve olmayan katılımcılar arasında BKİ, obezite süresi, kilo kaybı miktarı, günlük ana öğün sayısında anlamlı fark saptanmazken, günlük ara öğün sayısı GYS olanlarda düşük tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the prevalence of night-eating syndrome (NES) in obese and morbid obese individuals and to determine the factors associated with night-eating syndrome. Materials and methods: This cross-sectional study included individuals over the age of 18 with a body mass index (BMI) of ≥30 kg/m², admitted to the obesity outpatient clinic. A questionnaire assessing sociodemographic characteristics and night-eating questionnaire with Turkish validity and reliability were applied to all participants by the same researcher using the face to face interview technique. Results: A total of 421 participants were included in the study and the prevalence of NES was found as 92 (21.9%). The prevalence of NES was 60 (20.6%) in the obesity group and 32 (24.6%) in the morbid obesity group (p=0,359). There was no significant difference between the participants with and without NES in both obesity and morbid obesity groups in terms of BMI, duration of obesity, amount of weight loss, and number of daily main meals (p>0,05). However, the number of daily snacks was 1.0 (0.0-4.0) in those without NES and was 0.0 (0.0-3.0) in those with NES in the obesity group, while it was 1.0 (0.0-4.0) in those without NES and was 0.0 (0.0-3.0) in those with NES in the morbid obesity group (p=0,021 for the obesity group, p=0,034 for the morbid obesity group). Conclusion: There was no difference between the obese and morbid obese individuals in terms of the prevalence of NES. In addition, there was also no significant difference between the participants with and without NES in both groups in terms of BMI, duration of obesity, amount of weight loss, and number of daily main meals, whereas the number of daily snacks was smaller in those with NES.