Nervus laryngeus superıor Ramus İnternus'un cerrahi anatomisi
Surgical anatomy of the Internal Branch of superior laryngeal
  1. Tez No: 539231
  2. Yazar: EBRU MİHRİBAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Nervus laryngeus superior ramus internus, Membrana thyrohyoidea, Arteria laryngea superior, Nervus laryngeus superior, nervus vagus, Nervus laryngeus superior ramus internus, Membrana thyrohyoidea, Arteria laryngea superior, Nervus laryngeus superior, Nervus vagus
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Nervus laryngeus superior, nervus vagus'un ganglion vagal inferior'dan ayrılır ve arteria carotis interna'yı derin yüzünden öne aşağıya ve iç yana çaprazlayarak vagina carotica'yı deler. Hyoid kemiğin cornu majusu seviyesinde nervus laryngeus superior ince bir dal olan ramus externusu ve kalın bir dal olan ramus internus'u verir. Bu çalışmanın amacı nervus laryngeus superior ramus internus'un cerrahi anatomisini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Haziran 2015 ile Kasım 2016 tarihleri arasında, larenks kanseri tanısıyla total larenjektomi operasyonu yapılan, 36-90 yaş arası 15 hasta dahil edildi ve 29 nervus laryngeus superior incelendi. Diseksiyon esnasında membrana thyrohyoidea geçilmeden önce Nervus Lareyngeus Superior ramus internus'un pozisyonu fotoğraflandı. Arteria laryngea superior ile Nervus Lareyngeus Superior ramus internus ilişkisi ve seyirleri gözlendi. Sinirin seyri esnasında bazı komşu oluşumlara uzaklığı ile dallanma varyantları incelendi. BULGULAR: Toplam 29 Nervus Lareyngeus Superior ramus internus'un 17'si üç dala, 12'si 2 dala ayrılıyordu. Bir olgunun sağ boynu dışında tüm olgularda her iki boyunda da Nervus Lareyngeus Superior ramus internus Membrana Thyrohyoidea'yı geçtikten sonra dallanıyordu. Nervus Lareyngeus Superior ramus internus'un Membrana tyhrohyoidea'yı geçiş noktası cartilago thyroidea üst sınırından ortalama 12±2.61 mm(6-16 mm) uzaklıktaydı. Nervus Lareyngeus Superior ramus internus'un membrana thyrohyoidea geçiş noktası os hyoidea alt sınırından ortalama 9.34±1.65 (6-12) mm uzaklıktaydı. SONUÇ: Bizim çalışmamız Nervus Lareyngeus Superior ramus internus'un Membrana Thyrohyoidea sonrası dallanma paterninin en yüksek oranda olduğunu bildiren çalışmadır. Literatürden farklı olarak çalışmamızda hiçbir Nervus Lareyngeus Superior ramus internus Arteria laryngea superior'un üzerinde değildi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Nervus laryngeus superior is separated from the ganglion vagal inferior of the nervus vagus and pierces the vagina carotica by crossing the artery carotis interna forward from the deep down and inside. At the cornu majus level of the hyoid bone, the superior laryngeal nerve is divided into a thin branch, the ramus externus, and the ramus internus, a thick branch. The aim of this study is to investigate the surgical anatomy of the ramus internus of the nervus laryngeus internus. MATERIALS AND METHOD: Patients aged 36-90 years who underwent total laryngectomy operation with the diagnosis of laryngeal carcinoma participated in the study. Fifteen patients who underwent total laryngectomy operation between June 2015 and November 2016 were included in the study. A total of 29 superior laryngeal nerves (NLS) of 15 patients were studied. Position of nerve was photographed before thyrohyoid membrane was passed during dissection. The relationship and course of NLS with arteria laryngea superior were observed. The distance to some adjacent formations and branching variants were examined during the course of the nerve. RESULTS: Of the total 29 NLSri, 17 were divided into three branches and 12 by two branches. In all cases except for the right neck of a case, the NLSri was branched after passing the thyrohyoid membrane in both necks. The NLSri's MTH crossing point was a mean of 12.0 ± 2.61 mm (6-16 mm) from the upper border of the thyroid cartilage. NLSri's thyrohyoid membrane crossing point was a mean distance of 9,34 ± 1,65 (6-12) mm from the lower border of os hyoidea CONCLUSION: Our study reported that the NLSri's branching pattern after MTH was the highest. Unlike other studies, in our study, no NLSri was on the superior laryngeal artery.