Çocukluk ve yetişkinlik çağı cinsel saldırılarının adli tıbbi değerlendirilmesi
Forensic medical assessment; sexual attacks of childhood and adulthood
  1. Tez No: 539232
  2. Yazar: HAMZA ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Şiddet, Cinsel İstismar, Cinsel Saldırı, Genital Bulgular, Anal Bulgular, Makroskopik Muayene Bulguları, Sosyodemografik Veriler, Sexual Violence, Sexual Abuse, Sexual Attack, Genital Findings, Anal Findings, Macroscopic Examination Findings, Sociodemographic Data
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup Bülent Ecevit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Adli Tıp AD'na 1 Ocak 2012-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, bir cinsel saldırı iddiası ile başvuran kişilerin sosyodemografik verilerini, harici fizik, genital ve/veya anal bölgenin makroskobik muayene bulgularını, konsültasyon ve laboratuvar sonuçlarının literatür eşliğinde tartışılmasını amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Adli Tıp AD'na 1 Ocak 2012-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, bir cinsel saldırı iddiası ile başvuran kişilerin sosyodemografik verileri, harici fizik, genital ve/veya anal bölgenin makroskobik muayene bulguları, konsültasyon ve laboratuvar sonuçları olgu veri formu ile toplanarak çocukluk ve yetişkinlik çağı gruplarında karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analiz SPSS 19.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 156 vakanın az sayıda erkek daha çok kadınlardan ve çocuklardan, çoğunluğu bekâr, genellikle çekirdek aile yapısına sahip kişilerden oluştuğu görülmüştür. Şüphelilerin ise hepsinin erkek cinsiyetinde, genellikle mağdur ile duygusal bağı olan“sevgilisi”ve tanıdığı kişiler olduğu ve cinsel şiddet olaylarının çoğunlukla mağdurun evi dışında mekânlarda gerçekleştiği tespit edilmiştir. Sonuç; Cinsel şiddet mağdurları, yardımcı sağlık personeli ile birlikte, alanında eğitim almış, işin uzmanı kişiler tarafından, yapılandırılmış uygun muayene ortamında, örnek alma, fotoğraflama ve gerekli konsültasyonları da içerecek şekilde donanımlara sahip merkezlerde değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim; This is a retrospective study aimed to discuss the sociodemographic data, physical and anogenital examination macroscopic findings, consultation and laboratory results of patients admitted to Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine between December 2010 and June 2011 in the light of literature. Method: The applicants with a claim of sexual assault to Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine between January 1, 2012 and December 31, 2017, sociodemographic data, external physics, genital and / or anal region macroscopic examination findings, consultation and laboratory results data were collected by the data form and compared in childhood and adulthood groups. Statistical analysis was performed using SPSS 19.0 software. Findings: The 156 cases that include to this study were determined as a small number of males, mostly females and children, mostly single, with a core family structure. It was found that the assailants were all of male, generally the victim's“lover”and known by the victim and that sexual violence incidents occurred mostly outside the victim's home. Results: Victims of sexual violence should be assessed by specialists trained in the field, together with the assistant health personnel, in centers equipped with equipment, including sampling, photography and necessary consultations, in the structured appropriate examination environment.