Çocuk yoğun bakım ünitesinde plansız ekstübasyonları önleme kontrol listesi kullanımının plansız ekstübasyon görülme oranına etkisi
The effect of uncontrolled extubation prevention check list use on unplanned extubation rate in pediatric intensive care unit
- Tez No: 539304
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ekstübasyon, plansız ekstübasyon, kontrol listesi, pediatri yoğun bakım, extubation, unplanned extubation, checklist, pediatric intensive care unit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma çocuk yoğun bakım ünitesinde plansız ekstübasyonları önleme kontrol listesi kullanımının plansız ekstübasyon görülme oranına etkisini belirlemek amacıyla yarı deneysel, öncesi-sonrası izlem tasarımı şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini Ocak - Haziran 2018 tarihleri arasında İzmir ilinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Pediatri Yoğun bakım ünitesinde 0-18 yaş aralığında yatan oral entübe hastalar oluşturmuştur. Araştırma kriterlerini sağlayan 58 oral entübe hasta araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmanın ilk üç aylık ön izlem sürecinde oral entübe olan bütün hastaların verileri ve plansız ekstübe olan hastaların verileri toplandı. İkinci aşamada ise hastalar kontrol listesi ile izlendi. Plansız ekstübasyon görülme oranı kontrol listesinin uygulandığı girişim grubunda %0.6, kontrol grubunda %5.1 olarak bulunmuş ve girişim sonrasında plansız ekstübasyonun anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir(p=0.036). Üç yaş ve daha küçük olan çocuklarda plansız ekstübasyon görülme oranının (%4.8) dört yaş daha büyük olan çocuklara (%0.7) göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.040). Çocukların cinsiyeti, ETT takılma nedeni, izole odada izlenme durumu, ETT tüp özelliği, kaflı tüplerde manometre değeri ve tüpün tespitinin dudak seviyesine uygunluğuna göre ekstübasyon görülme durumunun dağılımları arasında anlamlı düzeyde fark bulunmamıştır. Yoğun bakımda yatan entübe çocuklarda bakım süresince plansız ekstübasyonu önlemek için kontrol listesi kullanılmayan grupta plansız ekstübasyon görülme olasılığı kontrol listesi kullanılan gruba göre 8.38 kat fazla bulunmuştur. Sonuç olarak plansız ekstübasyon oranlarını düşürdüğü görülen kontrol listesinin yoğun bakım kliniklerinde rutin olarak kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as quasi-experimental, pre-post follow-up design in order to determine the effect of unplanned extubation prevention checklist on the rate of unplanned extubation in pediatric intensive care unit. The study sample was composed of oral intubated patients between the ages of 0-18 in the Pediatric Intensive Care Unit of Dokuz Eylul University Hospital, Izmir between January and June 2018. 58 oral intubated patients who met there search criteria were included in the study. Data of all patients who had oral intubation during the first three months of the study and data of unplanned extubated patients were collected. Inthesecondstage, the patients were monitored with a checklist. The incidence of unplanned extubation was found to be 0.6% in the intervention group, 5.1% in the control group and the difference between the groups was found to be significant(p=0.036). The rate of unplanned extubation was found to be significantly higher in children aged 3 years and younger (4.8%) compared to children older than four years (0.7%)(p=0.040).No significant difference was determined between the distribution of extubation status according to gender of the children, reason of ETT insertion, isolation in the room, ETT tube feature, manometer value in the cuffed tubes and the suitability of the tube to the lip level. In order to prevent unplanned extubation during intensive care in intubated children during maintenance, the possibility of having unplanned extubation in the uncontrolled group was 8.38 times higher than the control group. As a result, it is recommended to use the checklist as daily routine which was seen to decrease the rates of unplanned extubation in intensive care clinics.